Surinaamse officier van justitie moet vertrekken

PARAMARIBO, 8 DEC. De Surinaamse officier van justitie R. de Freitas moet het veld ruimen bij het openbaar ministerie. Minister S. Girjasing van justitie en politie heeft met dit besluit gehoor gegeven aan het verzoek van de procureur-generaal om de aanklager in een andere tak van dienst op te nemen.

Procureur-generaal C. de Randamie zegde enkele weken geleden het vertrouwen in de officier van justitie op nadat deze zijn boekje te buiten was gegaan. De Freitas stond namelijk tegen de regels in de pers te woord. Dit gebeurde naar aanleiding van het uitgelekte onderzoeksresultaat in de Nederlands-Surinaamse smeergeldaffaire.

De Freitas die het onderzoek leidde, trok conclusies over “potentiële verdachten” en schreef dat van Centrale Bank-president Henk Goedschalk ook na informatie die van Nederlandse justitie wordt verwacht, geen betrokkenheid bij de smeergeldzaak zal blijken. De procureur-generaal die vermoedelijk geen waarde hecht aan de bevindingen van De Freitas zegt dat het onderzoek “vooralsnog geen concrete resultaten” heeft opgeleverd.

In een polemiek in de pers beschuldigde De Freitas de procureur-generaal van gezagsondermijnende activiteiten naar de regering toe. Het OM onder leiding van De Randamie zou zich volgens de aanklager willen onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid voor opsporings- en vervolgingsapparaat.

Minister Girjasing zegt geen andere keus te hebben gehad dan in te gaan op het verzoek van de PG om De Freitas over te plaatsen. In het parlement was al gezegd dat de totale OM zou opstappen indien Girjasing een andere beslissing zou nemen.