Ster ontslaat familieleden van Ritman

ROTTERDAM, 8 DEC. Interim-manager J. van Rooijen van De Ster, een Amsterdamse fabrikant van wegwerpservies, heeft een aantal familieleden van voormalig eigenaar-directeur Joost Ritman ontslag aangezegd. De betrokken familieleden vechten hun ontslag nu aan bij de Amsterdamse rechtbank.

Van Rooijen, eerder dit jaar aangesteld door huisbankier ING, zegt dat de ontslagen passen in een nieuwe kostenbesparingsoperatie. In totaal is voor acht werknemers van De Ster ontslag aangevraagd. Zes van hen zijn familie van Ritman. Onder de ontslagen werknemers bevindt zich Michaël Ritman, de oudste zoon van Joost Ritman. Hij was tot voor kort directeur van het verkoopkantoor in Amsterdam. Ook Jozef en Roos Ritman, kinderen van Joost Ritman, is ontslag aangezegd.

Joost Ritman werd in april van dit jaar op last van de ING Bank op non-actief gezet. De Stergroep had een schuld opgebouwd die een jaar geleden was opgelopen tot 525 miljoen gulden. Daarvan stond 410 miljoen gulden uit bij de ING Bank. De Stergroep kwam de afgelopen jaren in steeds grotere financiële problemen door Ritmans royale uitgaven voor uitbreiding van zijn unieke bibliotheek- en kunstverzameling. Deze waren, naast het produktiebedrijf De Ster, ingevoerd als werkmaatschappijen in de Stergroep: de wereldberoemde Bibliotheca Philosophica Hermetica BV en een verzameling zeventiende-eeuwse kunstvoorwerpen, de BV Dutch Renaissance Art Amsterdam.

Verder drukte de crisis in de luchtvaart de vraag naar wegwerpbestek waardoor het resultaat van De Ster verder daalde. Bij de Stergroep werken circa achthonderd mensen. De groep heeft een totale omzet van 300 miljoen gulden.