Rechercheteam ontbonden, ruzie in korpsen

AMSTERDAM, 8 DEC. Het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht wordt ontbonden. De Amsterdamse hoofdcommissaris E. Nordholt heeft de samenwerking eenzijdig opgezegd, tot ergernis van de korpsleiding in Utrecht.

Aanleiding is de werkmethode die twee jaar lang werd toegepast in het kader van een onderzoek. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie mr. J. Vrakking en de hoofdcommissaris van politie drs. E. Nordholt wilden daarvoor geen verantwoording dragen. Binnen het ressort Amsterdam zal tussen 1 januari en 1 april volgend jaar een nieuwe samenwerkingsvorm voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad worden ontwikkeld. Vrakking en Nordholt maakten dit gisteren in een gezamenlijke verklaring met burgemeester Van Thijn bekend.

De ontbinding van het team leidt tot complicaties in een grote XTC-zaak, waar het IRT al sinds augustus 1991 aan werkt. Het feit dat de Amsterdamse politie en het openbaar ministerie geen verantwoording meer willen dragen voor het IRT, tast de integriteit van het onderzoek in die zaak aan, zo betoogden alle acht de raadslieden in deze zaak, die vandaag diende bij het Hof van Amsterdam. Zij vroegen het hof de Amsterdamse hoofdofficier mr. Vrakking, hoofdcommissaris Nordholt en burgemeester Van Thijn als getuigen ter zitting te horen.

De mededeling uit Amsterdam zorgde voor irritatie bij de Utrechtse korpsleiding. In een verklaring liet waarnemend korpschef Vogelzang weten “dat er geen overleg is geweest over de inhoud van de mededeling”. De korpschefs van de andere regio's in de provincies Noord-Holland en Utrecht zullen zich in de loop van de week beraden over de ontstane situatie.

Het recherchetam is vijf jaar geleden onder de toenmalige procureur-generaal mr. J. De Ruiter opgezet als centrale recherche-eenheid voor het ressort Amsterdam. Aanvankelijk waren de activiteiten van het team gericht op de ontmanteling van de criminele organisatie van de in 1991 vermoorde Klaas Bruinsma. Omdat het vermoeden bestond dat Bruinsma contacten onderhield met de hoofdstedelijke recherche werd een team opgericht dat onder uiterste geheimhouding moest gaan opereren. Op instigatie van het team zijn uiteindelijk een aantal Amsterdamse politiemensen op verdenking van ontoelaatbare contacten met criminelen buiten functie gesteld of ontslagen.

De activiteiten van het IRT hebben eerder dit jaar tot ruzie geleidt tussen de Nederlandse en de Duitse politie, toen een transport van dertigduizend kilo hasj werd onderschept op initiatief van het rechercheteam. Alle verdachten in deze zaak zijn binnen korte tijd op vrije voeten gesteld. In Utrecht dient een zaak tegen drie van omvangrijke hasjhandel verdachte mannen. In deze zaak is op grote schaal gebruik gemaakt van scanners om autotelefoons af te luisteren. Daarbij zijn ook vele gesprekken van mensen die nergens van verdacht werden geregistreerd. Procureur-generaal mr. R. Graaf van Randwijck wilde gisteren niet vertellen welk onderzoek heeft geleid tot de ontbinding van het team.