PTT's van Frankrijk, Duitsland in alliantie

PAG.15 TELECOM-ALLIANTIES

AMSTERDAM, 8 DEC. France Telecom en Deutsche Telekom, de twee nationale telefoonmaatschappijen van Frankrijk en Duitsland, hebben een vèrgaande strategische alliantie gesloten. De twee beginnen een gezamenlijke onderneming op het gebied van internationaal zakelijk telefoon- en dataverkeer. Dit hebben de concerns gisteren bekendgemaakt.

Na het Amerikaanse AT&T zijn France Telecom en Deutsche Telekom de grootste aanbieders van internationaal telefoonverkeer ter wereld. Het samenwerkingsverband wordt uitgerust met een miljard ecu (2,15 miljard gulden) aan kapitaal, en moet al in het eerste jaar met 4.000 werknemers een omzet halen van omgerekend 3,2 miljard gulden. De gezamenlijke onderneming gaat met ingang van 1995 vanuit Brussel werken.

De twee concerns, allebei staatsbedrijven, sloten gisteren niet uit dat zij in een later stadium ook belangen in elkaar nemen. Wanneer dat gebeurt hangt onder meer af van de snelheid waarmee zij worden geprivatiseerd.

De samenwerking wordt gezien als een eerste stap in de richting van een Europese supertelefoonmaatschappij. British Telecom werkt op internationaal terrein al samen met het Amerikaanse MCI. AT&T uit de Verenigde Staten heeft in het bedrijf Worldsource een alliantie met het Canadese Unitel, en tal van telefoonmaatschappijen in Azië. Koninklijke PTT Nederland werkt in Unisource samen met de telefoonmaatschappijen van Zweden en Zwitserland. Op geruchten dat AT&T zou willen toetreden tot Unisource wilden woordvoerders van de betrokken partijen vanmorgen niet in gaan. Ook France Telecom en Deutsche Telekom zinspeelden gisteren op Amerikaanse belangstelling.