Plan Air France: minder banen weg

PARIJS, 8 DEC. De directie van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft de ondernemingsraad gisteren een nieuw saneringsplan voorgelegd dat voorziet in het schrappen van 2.100 arbeidsplaatsen in 1994 zonder gedwongen ontslagen. Eerdere plannen om 4.000 banen te schrappen, werden in oktober ingetrokken na wekenlange stakingen. Air France wil nu 1.100 arbeidsplaatsen laten vervallen door middel van vervroegde pensionering. De overige duizend werknemers zullen afvloeien via natuurlijk verloop en vrijwillig vertrek. De nieuwe topman, Christian Blanc, zal de voorstellen op 13 december voorleggen aan de vakbonden. Blanc is de opvolger van Bernard Attali, die in oktober opstapte toen de regering een streep door zijn plannen haalde. Air France hoopt met de saneringsmaatregelen uit de rode cijfers te komen. De maatschappij zal dit jaar een verlies lijden van ongeveer 7,5 miljard franc (ruim 2,4 miljard gulden). De stakingen leverden een verliespost op van een miljard franc.