PITTIGE AUBERGINESALSA

Laat u niet afschrikken door de nogal lange ingrediëntenlijst; veel ervan zult u al in huis hebben. Serveer de salsa als een borrelhapje of als onderdeel van een buffet.

Voor 6 tot 8 personen:

1 grote aubergine van circa 400 gram

1 kleine rode paprika

4 lente-uitjes

1 knoflookteentje

1 kippebouillontablet

1 volle theelepel maïzena

4 eetlepels olijfolie

1 eetlepel vers geraspte gemberwortel

sambal tjampoer naar smaak

2 eetlepels rijstazijn of witte wijnazijn

1 volle eetlepel donkerbruine basterdsuiker

2 eetlepels sojasaus

1 theelepel sesamolie (eventueel)

zout

Maak de aubergine en de paprika schoon en snijd de groenten (de aubergine al dan niet met schil) in kleine blokjes van circa 1 centimeter. Snijd de lente-uitjes in smalle ringetjes en snipper de knoflook fijn.

Los de bouillontablet op in 1 deciliter heet water, laat de bouillon afkoelen en roer er dan de maïzena door.

Verhit 3 eetlepels olie in een wok en roerbak de blokjes aubergine in circa 5 minuten rondom bruin. Schep ze uit de wok en laat ze in een zeef uitlekken.

Verhit 1 eetlepel olie in de wok en fruit de knoflooksnippers, de geraspte gemberwortel en sambal naar smaak circa 30 seconden. Roerbak dan de blokjes paprika en de uiringetjes eventjes mee en voeg de azijn, suiker, sojasaus en de nogmaals doorgeroerde bouillon toe. Breng het mengsel aan de kook en roer de blokjes aubergine erdoor. Verhit het geheel al roerende nog circa 1 minuut of tot de aubergine praktisch alle vloeistof heeft opgenomen. Neem de wok van het vuur en roer eventueel de sesamolie door de auberginesalsa. Laat de salsa afkoelen en breng hem zonodig op smaak met zout en sambal.

Serveer de salsa met kroepoek, maïschips of stokbrood.

    • Irene van Blommestein