Onschendbaarheid van Tapie opgeheven

PARIJS, 8 DEC. De Franse Nationale Assemblée heeft gisteren met 432 tegen 72 stemmen besloten de parlementaire onschendbaarheid op te heffen van de linkse afgevaardigde, zakenman en sportmagnaat Bernard Tapie. Tapie wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een omkoopschandaal van zijn voetbalclub Olympique Marseille en zou op een onreglementaire manier geld hebben geleend van een weegschalenfabriek die in zijn bezit is, om voetballers te kopen.

Tapie is lid van de Beweging van Radicaal Links, een kleine politieke groepering die nauw samenwerkt met de socialisten. Hij geldt als een politieke en persoonlijke vriend van president François Mitterrand, die hem in april 1992 tot minister van stadsontwikkeling benoemde in de toenmalige linkse regering. Zeven weken daarna trad hij af, na beschuldigingen van fraude, maar in december van dat jaar keerde hij weer op zijn post terug.

De enorme meerderheid voor de opheffing van zijn immuniteit wordt als een grote nederlaag voor Tapie beschouwd. In een toespraak van een halfuur verweerde Tapie zich hartstochtelijk: “Deze assemblée wordt gevraagd nu de eerste steen naar mij te werpen. En dat zal anderen de mogelijkheid geven grotere, zwaardere stenen te gooien, misschien naar mij, maar misschien zullen ze ook sommigen van u raken.”

Het was de vijfde keer dat het Franse parlement een dergelijke maatregel nam tegen een afgevaardigde. Tapie zei met de andere afgevaardigden wier immuniteit is opgeheven niets te maken te hebben. “Die parlementsleden werden beschuldigd van ernstige misdrijven. Ik moet u zeggen dat ik me niet in dergelijke dwalingen herken. De daden waarvan ik beschuldigd word hebben geen ernstig karakter.”

De zaak tegen Tapie kwam aan het rollen nadat Bruno Floco, een voormalig directeur van weegschalenfabriek Testut, had verklaard dat geld dat was geleend om een nieuwe onderneming te kopen voor Tapies imperium, in feite was gebruikt om diens politieke carrière te financieren en voor de aankoop van de Britse voetballer Chris Waddle, die bijna tien miljoen gulden kostte. Elie Fellous, de nieuwe baas van Testus, heeft Floco er inmiddels van beschuldigd zelf een miljoen gulden in eigen zak te hebben gestoken.

Voor de televisie zei Tapie gisteren in de opheffing van zijn onschendbaarheid niet het einde van zijn politieke carrière te zien. “Ze hebben mijn immuniteit opgeheven voor zaken die geen schade hebben aangericht. In de andere vier gevallen waarin de immuniteit werd opgeheven was sprake van misbruik van overheidsgelden en dat soort zaken.”

Gisteren werd ook bekend dat Tapie op 29 oktober door de politie is gesignaleerd toen hij op de weg tussen Le Mans en Angers rond de 200 kilometer per uur reed. De ex-minister loopt de kans daarom zijn rijbewijs kwijt te raken. (AFP, AP, Reuter)