Names Lloyd's wijzen schadevergoeding af

LONDEN, 8 DEC. De aandeelhouders van de Britse verzekeringsmaatschappij Lloyd's of London hebben een aanbod tot schadevergoeding in ruil voor beëindiging van een rechtszaak over recordverliezen afgewezen. Lloyd's bood de zogeheten Names in totaal 900 miljoen pond (ongeveer 2,5 miljard gulden). De Names willen een schadevergoeding van ten minste 2 miljard pond.

“Wij vinden dit aanbod onaanvaardbaar en verwerpen het”, aldus Christopher Stockwell, voorzitter van een actiegroep die 17.000 gedupeerde Names vertegenwoordigt. De Names verwijten het concern dat laks beleid de belangrijkste oorzaak is van het recordverlies van 5,5 miljard pond over de laatste drie jaar.

De Names hoeven geen belasting te betalen over de winst die zij behalen, maar gingen de afgelopen jaren massaal failliet door de oplopende verliezen bij het concern. Die verliezen waren het gevolg van een reeks (natuur)rampen, als de orkaan Hugo, de ramp met de tanker Exxon Valdez en het ongeluk met het booreiland Piper Alpha.

Het bod van Lloyd's werd verworpen, omdat er geen rekening is gehouden met toekomstige verliezen. De regeling geldt alleen voor de verliezen tot en met 1990. Het lopende boekjaar bij Lloyd's wordt altijd met drie jaar vertraging afgesloten om alle claims te kunnen verwerken.

De schadevergoedingen die de Names zouden ontvangen volgens het huidige aanbod variëren van enkele ponden tot 750.000 pond. De meeste Names krijgen minder dan 100.000 pond (ongeveer 280.000 gulden). In een eerste reactie lieten de meeste Names weten meer heil te zien in het afdwingen van een schadevergoeding via de rechtbank, omdat deze dan vermoedelijk hoger zou uitvallen. (Reuter)