Lot Broadway-Cyrano nog steeds ongewis

AMSTERDAM, 8 DEC. Het lot van Cyrano, de eerste Nederlandse musical op Broadway, is nog steeds onzeker. Na de overwegend gereserveerde of ronduit negatieve kritieken, trekt de produktie in het Neil Simon Theatre in New York tot dusver genoeg publiek om de dagelijkse kosten terug te verdienen. De zaalbezetting schommelt tussen 60 en 70 procent.

Dagelijks ontvangt producent Joop van den Ende, terug in zijn hoofdkantoor in Aalsmeer, per fax de laatste omzetcijfers. Elke dag kan hij, met een opzegtermijn van een week, besluiten de show uit de roulatie te halen. Tot dusver is dat niet nodig geweest, mede doordat de kosten (300.000 dollar per week) met enkele tienduizenden dollars konden worden teruggebracht. Diverse betrokkenen, zoals de eigenaren van het theater en de acteursvakbond Equity, hebben hun financiële aanspraken tijdelijk verlaagd om de musical de helpende hand toe te steken.

De advertentiecampagne is opgevoerd, met gebruik van zoveel mogelijk positieve citaten uit de kritieken. Op een aan de gezaghebbende New York Times gelieerd radiostation wordt, als reactie daarop, ook regelmatig herinnerd aan de negatieve passages in de recensie van die krant.

Cyrano zou minstens een jaar met succes op Broadway moeten blijven staan om de start-investering van 7 miljoen dollar terug te verdienen. Van den Ende durft echter nog niet te zeggen of de show het eind van deze maand zal halen. Volgens collega-producenten zou de kritieke fase pas voorbij zijn, als de musical haar bestaan kan rekken tot maart. Daarna zou de negatieve invloed van de kritieken voorbij zijn en de positieve mond-tot-mond-reclame voor een beter imago kunnen zorgen.