Lega Nord in last na arrestatie ex-penningmeester

ROME, 8 DEC. De voormalige penningmeester van de Italiaanse protestpartij Lega Nord, Sandro Patelli, is gisteren gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht ongeveer 250.000 gulden te hebben aangenomen van de Ferruzzi-groep, die is betrokken bij het grootste van alle smeergeldschandalen.

“Ze hebben de verkeerde persoon en de verkeerde partij te pakken”, zei Legaleider Umberto Bossi, in het defensief gedrongen. Grauw en met een geforceerde glimlach herinnerde hij eraan dat de smeergeldaffaires mede aan het rollen zijn gebracht doordat het protest van de Lega in het noorden van het land de macht van de traditionele regeringspartijen, de christen-democaten en de socialisten, heeft ondergraven.

Maar hij kon niet verhullen dat de Lega Nord, die in een paar jaar de grootste partij van Noord-Italië is geworden, de grootste crisis doormaakt uit haar korte bestaan. Komend weekeind wordt in Milaan een partijcongres gehouden. Het had een triomfantelijke viering moeten worden van de opmars, als opwarmer voor de vervroegde verkiezingen die komend voorjaar worden verwacht. Nu zal de sfeer aanzienlijk minder uitgelaten zijn. Voor het eerst wordt Bossi intern onder vuur genomen door critici die zeggen dat hij met zijn gescheld en zijn onverzoenlijke opstelling een belemmering is voor verdere groei van de partij. En de beschuldiging van corruptie raakt de Lega in haar hart. De partij is zo snel zo groot geworden wegens de enorme afkeer van de politieke corruptie.

Patelli, die tot 1982 penningmeester is geweest en zich daarna is gaan bezighouden met de organisatie van de partij, wordt ervan verdacht in de bar Doney, aan de via Veneto in Rome, een envelop met 200 miljoen lire te hebben aangenomen van Sergio Portesi, de man die voor de Ferruzzi-groep de relaties met politieke partijen onderhield. Portesi heeft dit de afgelopen dagen verteld tegen de Milanese justitie. Zijn voormalige baas, Carlo Sama, ex-managing director van de Ferruzzi-groep, had in de rechtszaal verklaard niet uit te sluiten dat ook de Lega geld heeft ontvangen in de Enimont-affaire, het grootste corruptieschandaal.

Patelli wordt niet beschuldigd van corruptie, maar van overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen. Deze wet verplicht partijen bijdragen van derden openbaar te maken. Overtreding van deze wet is het belangrijkste misdrijf in de tientallen corruptie-affaires in Italië

Vorige maand is een ander prominent lid van de Lega in opspraak gekomen. Senator Giuseppe Leoni, een van de oprichters van de partij, heeft zijn zetel opgegeven nadat hij ervan is beschuldigd ongeveer 12.000 gulden te hebben aangenomen van een plaatselijke firma in Varese, zijn woonplaats, als een bijdrage aan zijn verkiezingscampagne.

De Lega staat toch al onder druk wegens de teleurstellende resultaten bij de recente lokale verkiezingen. Zij bevestigde haar positie als de grootste partij in het noorden, maar verloor in Genua, Venetië en Triëst de strijd om het burgemeesterschap, zoals ze in juni in Turijn had verloren. Van de grote steden in het noorden heeft alleen Milaan een burgemeester van de Lega.

Lega-voorzitter Rocchetta heeft gezegd dat Bossi kiezers van zich vervreemdt met zijn gescheld. Een enkeling suggereert dat de Lega haar autonomievoorstellen moet afzwakken, om het makkelijker te maken een alliantie met andere partijen te sluiten. De Lega is ook zeer bevreesd voor de plannen van Silvio Berlusconi om een nieuwe centrum-rechtse politieke partij op te rechten. Berlusconi mikt daarbij op kiezers die de afgelopen jaren op de Lega zijn gaan stemmen.

    • Marc Leijendekker