Index nadert grens van 400 punten op stille effectenbeurs

AMSTERDAM, 8 DEC. Op een verder rustige Amsterdamse effectenbeurs gingen de koersen vanmorgen per saldo weer omhoog. De EOE-index nadert de barrière van 400 punten.

AMSTERDAM Ondanks de geringe omzetten was de stemming goed. De EOE-index, die gisteren sloot op 392,99, was omstreeks het middaguur ruim drie punten hoger. Dat was wederom een nieuw hoogterecord aller tijden.

Ook de obligatiemarkt gaf iets hogere noteringen te zien. De met 5,75 procent laagrentende staatslening 1994, waarop vandaag voor het laatst kon worden ingeschreven, werd op 99,75 genoteerd.

Gesteund door de koersstijgingen in Wall Street en een wat betere dollar liep Koninklijke Olie voorop bij de koerswinsten. Het oliefonds steeg 1,40 gulden op 201,40 gulden. Geruchten dat na het afketsen van de fusie Ballast Nedam/Boskalis nu ook het samengaan van Akzo met de Zweedse Nobel in gevaar zou zijn, werden niet echt serieus genomen. De koers van Akzo ging 60 cent omhoog naar 184,20 gulden. Het andere chemiefonds in Amsterdam, DSM, steeg 1,70 gulden op 104 gulden.

Heineken zat weer in de lift. Het bierfonds trok 2,30 gulden aan tot 210,20 gulden en de houdstermaatschappij Heineken Holding 2,40 gulden tot 188,60 gulden. Ahold moest nog eens 1,40 gulden inleveren op 43,30 gulden.

Het niet doorgaan van de fusie met Ballast Nedam had weinig invloed op de koers van Boskalis, die de laatste tijd behoorlijk is gestegen. Er kwam een twee dubbeltjes hogere notering tot stand op 44,40 gulden.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs heeft het Dow Jones-gemiddelde gisteren eindelijk het al dagen verwachte record weten te boeken, maar erg overtuigend gebeurde dat niet. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met slechts 8,67 punten tot 3.718,88. Het vorige recordslot (3.710,77) dateerde van 16 november. Er viel bijzonder weinig te beleven op de beurs. De Dow Jones-index bleef dan ook dicht bij huis. De maximale winst bedroeg 13 punten. De nadering van de climax bij de Gatt-onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel had evenals maandag nauwelijks invloed.

Slechts nieuws over enkele individuele fondsen zorgde voor enige beweging. Vliegtuigbouwer Boeing profiteerde van een koopaanbeveling door effectenhuis Salomon Brothers. Verder was er een positieve reactie op de plannen van RJR Nabisco om 6.000 banen te schrappen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen opnieuw flink ingezakt na een licht herstel op de voorgaande dag. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 395,54 punten tot 16.507,95, een verlies van 2,3 procent. De beurs vreest dat het wegens politieke problemen voorlopig niet zal komen tot maatregelen om de kwakkelende Japanse economie te stimuleren.