Griep slaat tot dusver vooral in het oosten toe

ROTTERDAM, 8 DEC. De griepgolf is vorige week officieel tot een griepepidemie uitgegroeid nu meer dan vijftig per tienduizend mensen (één op de tweehonderd) zich ziek van het circulerende influenza-A-virus bij de huisarts hebben gemeld.

Het werkelijke aantal zieken kan hoger liggen omdat mensen die weten dat de huisarts weinig te bieden heeft bij ongecompliceerde griep niet worden meegeteld. De griep slaat nog steeds het hardst toe in het oosten van het land: 73 op de tienduizend mensen hebben er griep. In het westen, zuiden en noorden van het land zijn dat er respectievelijk 53, 41 en 40.

Het ziekmakende influenza-A-virus is de variant A/Beijing/32/92 (H3N2). Dit virus is onderdeel van het griepvaccin waarin zoals gebruikelijk drie influenzavarianten zijn verwerkt. Gevaccineerde mensen zijn in principe tegen griep beschermt. Een aantal van hen wordt toch nog een beetje ziek. Maar ruim een week hoofd-, spier- en gewrichtspijn en de kans op complicaties blijft de gevaccineerden toch grotendeels bespaard.

De variant A/Beijing/32/92 hoort tot een lijn van influenza-A-virussen die twee jaar geleden voor het eerst in Nederland opdook. Begin dit jaar, bij de afloop van het griepseizoen 1992-1993 bleek dat Beijing/32/92 de meest voorkomende influenza-A was geweest. In dat seizoen kwam er echter weinig influenza-A voor. De epidemie in het voorjaar werd vooral veroorzaakt door influenza-B. De Beijing-variant zat vorig jaar nog niet in het vaccin, waarvan de samenstelling jaarlijks al in februari wordt vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie, maar veroorzaakte toen toch geen epidemie.

Dr. E. Claas van het Nationaal Influenza Centrum kan naar de oorzaak slechts gissen: 'De nieuwe variant stak waarschijnlijk pas laat in het griepseizoen de kop op. We zien ook vaak dat een virusvariant een tijdje onder de bevolking moet circuleren en zich een beetje moet aanpassen om echt toe te kunnen slaan.'' De griep benadert de epidemie van december 1989 toen er 54 gevallen per tienduizend inwoners werden geregistreerd.

Beijing/32/92 veroorzaakte dit najaar op het noordelijk halfrond al in augustus griep in de Verenigde Staten. In Europa beleefde Groot Brittanië de afgelopen weken een 'epidemische verheffing' van de Beijinggriep. Het aantal patiënten bleef daar op twintig op de tienduizend steken en neemt nu weer af. Nederland is nu onbetwist het Europese griepland. In België en in de Scandinavische landen wordt een lichte toename van de normale griepachtige verschijnselen gemeld. België verwacht de epidemie uit Nederland over te zullen krijgen. Verder is Europa volgens de informatie van het Influenzacentrum nog vrijwel griepvrij.

Het bedrijfsleven ontkomt inmiddels niet meer aan de griepgolf. De Geneeskundige Dienst van Philips heeft de golf van dag tot dag kunnen volgen. “Het begon maandag twee weken terug in Drachten. We kregen op een dag vijftig ziekmeldingen, in plaats van de gebruikelijke 15. Maandag een week geleden bereikte de epidemie Eindhoven”, zegt A. de Kievit. Er meldden zich daar tweehonderd mensen op een dag ziek. Ook bij de Koninklijke Ptt Nederland zijn de gevolgen merkbaar. Het aantal mensen dat zich wegens griep heeft ziekgemeld wordt bij het concern geschat op 5.200. “En de bedrijfsartsen vermoeden dat deze griepgolf nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt”, aldus een een woordvoerder. “De dienstverlening zal er niet onder lijden. De gezonde medewerkers moeten daarvoor wel wat harder werken en bovendien schakelen we extra assistenten in.”