Celstraf geëist tegen frauderende student

AMSTERDAM, 8 DEC. Tegen een 30-jarige oud-student economie is gisteren voor de Amsterdamse rechtbank negen maanden cel geëist, waarvan drie onvoorwaardelijk, wegens uitkeringsfraude. De student ontving drie jaar lang een RWW-uitkering naast zijn studiebeurs.

In totaal fraudeerde hij daarmee voor 89.000 gulden. “Het was algemeen bekend dat je twee uitkeringen kon opstrijken”, aldus de student, R.H., voor de rechtbank. Hij moet veertigduizend gulden terugbetalen; alleen over de laatste vijf kalenderjaren wordt geld teruggevorderd.

H. is een van een groep studenten die voor de Amsterdamse politierechter en rechtbank moeten verschijnen omdat zij naast hun studiebeurs ook een uitkering opstreken. Het volgen van een dagstudie met een bijstands- of RWW-uitkering is vrijwel nooit toegestaan. Begin dit jaar zijn de inschrijvingsregisters van hogescholen en universiteiten en het register van de studiefinanciering vergeleken met de gegevens van de sociale diensten, om zulke fraude op te sporen.

Frauderende studenten kunnen een week gevangenisstraf per drieduizend gulden fraude tegemoet zien, heeft de Amsterdamse officier van justitie voor fraudezaken mr. W. van Nierop gisteren gezegd. Het openbaar ministerie wil eraan meewerken om veroordelingen om te zetten in maatschappelijke dienstverlening, aldus Van Nierop. De inmiddels afgestudeerde student economie R.H. is door de rechtbank 240 uur alternatieve straf aangeboden, te voldoen binnen een jaar. “Dat komt aan als een mokerslag. Dat betekent zeven dagen werken per week”, aldus de student.

Uitspraak op 21 december.