Brinkman komt helpen afruimen

LEIDEN, 8 DEC. Internationale vrijwilligersdag, gisteren, werd in Leiden gekoppeld aan het Europese jaar van de ouderen. Veertig min of meer bekende Leidenaren gaven gehoor aan de oproep zich een dag vrijwillig in te zetten voor ouderen. Fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer en inwoner van Leiden L.C. Brinkman hielp mee in een dienstencentrum in de Merenwijk, de wijk waarin hij zelf ook woont. De fractie-voorzitter was uitgenodigd om eten te serveren maar kwam een uur te laat, waardoor hij nog juist de tafels kon helpen afruimen.

Ook elders werd het vrijwilligerswerk onder de aandacht van het publiek gebracht. In de RAI in Amsterdam werden namens het Nederlandse Centrum Vrijwilligerswerk (NCV), de Amsterdamse vrijwilligerscentrale en het Nationale comité Ouderen door minister D'Ancona enkele prijzen uitgereikt. De Marga Klompé-prijs ging naar de Stichting Combi in Oosterbeek, de Stichting Welzijn Doven in Amsterdam en Scholieren tegen racisme in Eindhoven. De 'vrienden van de Pannerd' uit Pannerden (Gelderland) kregen de solidariteitsprijs uitgereikt.

De internationale vrijwilligersdag is in 1986 door de Verenigde Naties in het leven geroepen. Landelijk zetten ongeveer 2,7 miljoen mensen zich in georganiseerd verband in voor de samenleving. Volgens E. Vonk van het NCV is de individualisering van de samenleving een van de redenen dat het voor “het zwaardere werk” moeilijk is vrijwilligers te vinden. “Het is minder vanzelfsprekend dat je mensen helpt. Vroeger had je netwerken rondom bijvoorbeeld kerken maar dat is nu niet meer.”