Brandweer Rotterdam propageert rookmelder

ROTTERDAM, 8 DEC. De Rotterdamse brandweer begint vrijdag een campagne om mensen te stimuleren een rookmelder aan te schaffen. De brandweerauto's worden voorzien van de tekst “Rookmelders redden levens, geef 'm kado!”. Daarnaast zijn er tentoonstellingspanelen en folders vervaardigd.

Per jaar komen in Nederland zo'n zestig mensen om het leven doordat ze thuis, doorgaans tijdens het slapen, worden overvallen door brand. Hoeveel mensen in Rotterdam daardoor jaarlijks overlijden, kon een woordvoerder van de brandweer niet zeggen.

De actie richt zich voornamelijk op particulieren. Verkopers van de melders zijn door de brandweer op de hoogte gebracht zodat ze zich kunnen vcoorbereiden op een verhoogde afzet. Deze winkeliers zijn te herkennen aan een stikker met het logo van de actie.

De campagne is een vervolg op de nationale brandpreventieweek die in de eerste week van november werd gehouden. De kosten, meer dan honderdduizend gulden, zijn voor rekening van de Rotterdamse brandweer. Een standaard rookmelder kost ongeveer vijftig gulden. Bij een constante stroom rook maakt het apparaat een schel geluid dat bewoners moet alarmeren.

Rookmelders worden al zo'n tien jaar in Nederland verkocht. Sinds januari van dit jaar moeten de apparaten voldoen aan een aantal eisen op het gebied van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Tot nu toe hebben twee merken dit zogenoemde 'goedmerk' toegekend gekregen.

Een van de bedrijven die rookmelders leveren is Hirondel International uit Nederwetten in Brabant. Directeur L. Tulp: “We zijn nu vijf jaar met de melders bezig. Het sloeg niet echt aan maar sinds de brandpreventieweek is de afzet enorm gegroeid.”