Bescheiden contacten tussen Austin en Nederland

“Wij hebben vorige maand een overeenkomst getekend voor een Europees distributiecentrum in Nederland”, vertelt David Hart van Hart Graphics. Zijn bedrijf produceert handleidingen voor computerbedrijven en softwaremakers, maar ook diskettes. Hart Graphics verzorgt bovendien alle soorten distributie van die produkten. “Ons bedrijf bestaat als drukkerij al tachtig jaar maar de aanwezigheid van IBM workstations is voor ons de katalysator geweest om in computers te gaan”, vertelt Hart.

Het distributiecentrum in Nederland verzorgt al het geschreven materiaal voor bijvoorbeeld Dell Computer in heel Europa, via samenwerking met Data Concepts in Culemborg en Hexspoor Binderij in Boxtel. Hart: “Wij hebben voor Nederland gekozen wegens de talenkennis daar en de diensten van PTT Telecom.” Hart vertelt dat Hexspoor een patent heeft waardoor ook een opengeslagen paperback plat op tafel blijft liggen. “Wij hebben dat onmiddellijk gekocht voor al onze publikaties, ook hier en elders.”

De handelscontacten tussen ondernemers in Austin en Nederland zijn bescheiden van omvang. Ray Brimble van de Brimble Group of Companies heeft een dochterbedrijf, Loosbrock in Delft, dat handelt in apparatuur voor olieboringen. Paul Groepler van Aeon Technology heeft een vestiging in Den Haag die vooral in im- en export van geheugenchips doet. “Afhankelijk van valutaschommelingen kopen we hier en exporteren we naar Europa of vice versa.”

Groepler was in het verleden werkzaam bij Motorola en Dell Computer. Enkele jaren geleden begon hij voor zichzelf en nu zit zijn bedrijf op een omzet van bijna 10 miljoen dollar. Zijn bedrijf in Den Haag is een belangrijk distributiekanaal voor Europa. Aeon is nu vergevorderd in de samenwerking met Archimedia, een Zwitserse softwaremaker die archiefsystemen op CD-ROM ontwerpt. Het systeem is veelbelovend, volgens Groepler, getuige de klanten die Archimedia in Zwitserland heeft. Dat zijn onder meer Crédit Suisse, Union Bank en Merrill Lynch Europe.

Niet bekend

Nederland heeft ook het hart van Texas het een en ander te bieden. R. Andrew Cook uit Rotterdam is president van de Van Koek Collection in Austin, die per catalogus onder meer verschillende soorten kruiwagens, (steek-)schoppen, rieken, harken en heggescharen aanbiedt. Ook verkoopt hij boeken van Rien Poortvliet.

Ten slotte investeert het pensioenfonds Noro miljoenen dollars in de fast-food keten Schlotzky's die grote uitbreidingsplannen heeft. Schlotzky's, dat zijn hoofdvestiging in Austin heeft, wil binnen vijf jaar van 237 filialen in vooral Texas naar ongeveer duizend wereldwijd gaan.