Beoogde fusie van Ballast Nedam en Boskalis springt af

AMSTERDAM, 8 DEC. De voorgenomen fusie tussen de Nederlandse aannemers Ballast Nedam (omzet 2,4 miljard gulden) en Koninklijke Boskalis Westminster (omzet bijna een miljard) is afgeketst. De beursgenoteerde baggeraar Boskalis ziet om onbekende redenen af van totale overname van Ballast Nedam.

Daarmee vervalt ook de aangekondigde aandelenemissie, waarmee Boskalis de aankoop van het belang in Ballast Nedam van het Britse defensieconcern British Aerospace (BAe) gedeeltelijk had willen financieren. BAe blijft ondanks de mislukte besprekingen met Boskalis zoeken naar een koper voor de bouw-dochter, waarvoor Boskalis officieel blijft gelden als mogelijke partner. De drie betrokken partijen lieten vanmorgen weten nog steeds belangstelling te hebben voor “toekomstige vormen van samenwerking”, maar weigerden details te geven.

Voor de vakbonden komt de mislukking van de samensmelting als een verrassing. “Het was de bedoeling het sociaal plan morgenochtend af te ronden, iets wat toch meestal in de allerlaatste fase gebeurt”, zegt bestuurder J. Twigt van de bouw- en houtbond FNV: “Het is niet leuk. Straks komt er misschien een andere koper voor Ballast, waarmee de werknemers van Ballast wellicht slechter af zijn dan met Boskalis.” Zijn collega A. van Wijngaarden van het CNV spreekt van een gemiste kans: “De baggersector krijgt steeds meer te maken met concurrentie uit het Verre Oosten en Oost-Europa. Een fusie was een logische zet.”

Beleggers op de Amsterdamse beurs reageerden positief. Het aandeel-Boskalis steeg twee kwartjes tot 44,70 gulden tegen het middaguur: zonder de activiteiten van Ballast blijft de winstgevendheid van Boskalis hoger dan mèt.

Boskalis, de grootse particuliere baggeraar ter wereld, en Ballast Nedam, het tweede bouwconcern in Nederland, meldden in september te spreken over samenwerking. In oktober werd gesproken over volledige fusie en kondigde Boskalis een aandelenemissie van 300 miljoen gulden aan om de overnamesom van ongeveer 500 miljoen gulden te voldoen.

Pag.18: