Austria Salzburg wint thuiswedstrijd in kwartfinale verrassend met 3-0; Sporting Lissabon uit strijd UEFA Cup

KARLSRUHE, 8 DEC. Karlsruher SC, Boavista, Austria Salzburg en Eintracht Frankfurt hebben zich al gekwalificeerd voor de kwartfinales van het UEFA-bekertoernooi. De grootste surprise was gisteren Karlsruher SC. De debutant in een Europese voetbaltoernooi versloeg voor 25.000 toeschouwers Bordeaux met 3-0. De Duitsers hadden de uitwedstrijd met 1-0 verloren. In de eerste en tweede ronde werden de vooraf sterker geachte ploegen van PSV en Valencia (toen nog met Hiddink), dat in Karlsruhe met 7-0 werd verslagen, uitgeschakeld.

Bordeaux, met een anoniem spelende Richard Witschge, ontsnapte aan een monsterscore. Na de openingstreffer van Schmitt in de zestiende minuut verloren de Fransen acht minuten later aanvaller Paille. Hij werd uit het veld gestuurd omdat hij Karlsruher-verdediger Reich een vuistslag had toegediend.

Kiriakov vergrootte in de 65ste minuut de voorsprong, terwijl Schmitt tien minuten later zijn achtste treffer in het toernooi om de UEFA-beker maakte. De topscorer raakte evenals Bilic en Schütterle ook nog eens het houtwerk.

In de Europa Cup blijft Eintracht Frankfurt redelijk overeind. Gisterenoverleefde de medekoploper van de Bundesliga de uitwedstrijd tegen Deportivo La Coruna. In het Riazorstadion werd de Spaanse ploeg met 1-0 verslagen. In Frankfurt won Eintracht veertien dagen geleden met dezelfde cijfers. Het doelpunt werd in de zestiende minuut door Gaudino gemaakt.

De Duitse herfstkampioen had dit succes hard nodig. Want de afgelopen vier competitieduels werden verloren en ook raakte de ploeg van Toppmöller de onaantastbaar lijkende koppositie kwijt. La Coruna, koploper van de Spaanse competitie drong weliswaar aan, had met dertien hoekschoppen, tegenover Frankfurt geen, een overwicht, maar slaagde er niet in te scoren.

De Spanjaarden kregen nauwelijks kansen. Frankfurt wel. Door Bein, Gaudino en Furtok. Zelfs toen de Duitsers in het laatste kwartier met tien man verder moesten, Bindewald kreeg de tweede gele kaart, slaagde de thuisclub er niet in gevaarlijk te worden.

Sporting Lissabon, de club van de ex-PSV'ers Bobby Robson en Stan Valckx, werd onaangenaam verrast in Salzburg. Het plaatselijke Austria kegelde de Portugezen na een verlenging uit het UEFA-bekertoernooi met 3-0. De eerste wedstrijd in de Portugese hoofdstad was in een zege van 2-0 voor de thuisclub geëindigd.

De Oostenrijkers bereikten op het nippertje de kwartfinales. Vlak na rust had Lainer de score geopend. Pas in blessuretijd dwong Hütter door een strafschop een verlenging af. Zeven minuten voor het verstrijken van het vervolg loodste Ammerhausen de nummer twee van de Oostenrijkse competitie naar de laatste acht.

Het duel tussen Boavista en OFI Kreta, met de Nederlandse trainer Gène Gerards, was slechts een formaliteit. De Grieken hadden de thuiswedstrijd al met 4-1 verloren. In Porto eindigde het duel in 2-0 voor de thuisclub. (SID)