Arrestatie leiders BJP in India

NEW DELHI, 8 DEC. De leider van de grootste oppositiepartij in India, de hindoeïstische Bharatiya Janata Party (BJP), is gisteren gearresteerd tijdens een zitting van de rechtbank naar aanleiding van de verwoesting van de Babar-moskee, in de plaats Ayodhya, een jaar geleden.

BJP-voorman Lal Krishna Advani en zeven andere vooraanstaande hindoe-nationalisten weigerden tijdens de zitting in de stad Lucknow een som geld te betalen om op borgtocht vrij te komen. Daarop gaf de rechter die de kwestie 'Ayodhya' onderzoekt, opdracht het achttal te arresteren.

Na enkele uren in de cel te hebben doorgebracht werden de prominente arrestanten overgebracht naar een motel in een vogelreservaat buiten Lucknow. Daar worden ze op last van de rechter in elk geval tot 20 december vastgehouden.

Andere BJP-leiders riepen voor vandaag een staking uit in de deelstaat Uttar Pradesh. In de hoofdplaats Lucknow werd hieraan slechts ten dele gehoor gegeven. Hoe de toestand elders in de deelstaat was, was nog niet duidelijk. De autoriteiten hadden vandaag strenge veiligheidsmaatregelen genomen uit vrees voor nieuwe rellen tussen hindoes en moslims.

Ook Ayodhya ligt in Uttar Pradesh, de volkrijkste deelstaat van India, die tot december vorig jaar onder controle van de BJP was. Bij verkiezingen vorige maand verloor de BJP echter haar meerderheid en thans is er een deelstaatregering die vriendelijker staat tegenover de moslims.

Advani en de andere zeven worden ervan verdacht een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de sloop van de Babar-moskee in Ayodhya op 6 december vorig jaar. Volgens de BJP en andere hindoe-fundamentalisten was deze 16e-eeuwse moskee gebouwd op de plaats waar de hindoegod Ram was geboren. Na de verwoesting van de moskee kwam het in heel India tot bloedige confrontaties tussen moslims en hindoes, waarbij zeker 2.000 mensen om het leven kwamen.

Kort na het incident vorig jaar waren Advani en enkele andere leiders van de fundamentalistische hindoebeweging ook al gearresteerd maar enkele dagen later onvoorwaardelijk vrijgelaten. De autoriteiten verklaarden bij die gelegenheid wel dat ze zich later in een proces zouden moeten verantwoorden voor hun rol bij de ontwikkelingen in Ayodhya.