Apple toch welkom in Williamson County

NEW YORK, 8 DEC. Apple komt toch naar Williamson County. Raadsleden van Williamson County in Texas hebben gisteren alsnog ingestemd met de vestiging van Apple Computer in hun streek. Vorige week stemde de gemeenteraad tegen een belastingvoordeel voor de Apple-vestiging, omdat het bedrijf geen onderscheid maakt bij het verzekeren van ongehuwde en/of homoseksuele partners van werknemers.

Na nieuwe onderhandelingen is de raad gisteren alsnog akkoord gegaan met een belastingvoordeel in gewijzigde vorm. Apple krijgt 500.000 dollar aan onroerend-goedbelasting terug na het toezeggen van 1,5 miljoen aan extra investeringen. “Het verschil is dat nu niet de burger betaalt, maar dat het Apple's eigen dollars zijn”, aldus een commissielid.

In het oorspronkelijke voorstel kreeg Apple een tegemoetkoming van 750.000 dollar, uitgespreid over vijf jaar, op een vestiging die in totaal 80 miljoen gaat kosten. Bezwaren rezen bij enkele commissieleden toen ze hoorden dat Apple geen onderscheid maakt bij het verzekeren van ongetrouwde en/of homoseksuele partners. “Als ik nu vóór stem kan ik straks niet meer in mijn kerk komen”, zei David Hays vorige week, hoewel hij gisteren wel voorstemde. Zijn stem was zowel vorige week als gisteren doorslaggevend in de vijfkoppige commissie.

Williamson County ligt net buiten Austin, de hoofdstad van Texas, die het economisch uitstekend doet. De afwijzing van Apple in eerste instantie was een blamage voor de autoriteiten in de staat. Voor de komst van Apple, dat al in Austin zit maar nog geen eigen gebouwen had, is intensief gelobbyd door de Kamer van Koophandel van de staat Texas. Door de stemming van vorige week leek de kans groot dat Apple zich geheel uit Texas zou terugtrekken.

    • Lucas Ligtenberg