VS niet tevreden met aanbod van Noordkoreanen

WASHINGTON, 7 DEC. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren gezegd “niet geheel tevreden” te zijn met het aanbod van Noord-Korea voor inspectie van een deel van de Noordkoreaanse nucleaire installaties.

Noord-Korea, dat begin dit jaar inspectieteams van het Internationaal Atoomenergie Bureau (IAEA) verdere toegang tot zijn installaties ontzegde, bood het afgelopen weekeinde aan vijf kleinere nucleaire eenheden opnieuw aan internationaal onderzoek te laten onderwerpen. Maar de twee belangrijkste installaties, een reactor en een opwerkingsfabriek bij de stad Yongbyon, blijven verboden terrein voor het IAEA.

“Het is duidelijk dat we niet helemaal tevreden zijn met het Noordkoreaanse aanbod”, zei Clinton in een reactie. De president prees het feit dat Noord-Korea nu kennelijk bereid is tot concessies. “Zo gaat dat in de internationale diplomatie, de duivel zit in de details, maar ik ben hoopvol gestemd over de afloop.” Clinton voegde er aan toe met zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Kim Young Sam te zullen overleggen over verder te nemen stappen. Zuid-Korea is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in Oost-Azië.

Noord-Korea heeft bij zijn jongste voorstel laten weten in ruil voor de hernieuwde (beperkte) inspectie diplomatieke erkenning en economische hulp te verwachten. Het orthodox-communistische bewind van president Kim Il Sung heeft steeds gezegd dat in zijn nucleaire faciliteiten wordt gewerkt aan een vreedzame ontwikkeling van kernenergie. Maar internationale kernwapendeskundigen menen dat de Noordkoreanen wel degelijk bezig zijn met onderzoek naar de produktie van kernwapens. Volgens sommigen is Noord-Korea dichtbij het maken van zijn eerste bom.

Eerder poogden de VS Noord-Korea onder druk te zetten via de Verenigde Naties en werd gesproken van “andere maatregelen” dan alleen maar onderhandelen. Noord-Korea reageerde hier niet op en hardere stappen dan waarschuwingen zijn nog niet genomen. Een hoge Amerikaanse functionaris van het ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat de VS via verdere onderhandelingen Noord-Korea willen overhalen alle installaties te laten inspecteren. “Maar dit is een ernstige kwestie, er is niet veel tijd”, zei hij, waarmee hij kennelijk doelde op de verdere ontwikkeling van een kernbom in Noord-Korea.

Volgens een andere Amerikaanse functionaris is er niettemin geen 'deadline' gesteld voor Noord-Korea.

David Kyd, de woordvoerder van het hoofdkwartier van het IAEA in Wenen, zei gisteren dat zijn organisatie bereid is naar Noord-Korea te gaan om de vijf vrijgegeven installaties te inspecteren, “omdat we daar sinds februari niet meer zijn geweest”. Maar Kyd onderstreepte dat de vijf faciliteiten “niet het hart van het (Noordkoreaanse) programma vormen”. (AP, Reuter)