Staatslening in trek bij buitenlandse beleggers

AMSTERDAM, 7 DEC. Grote buitenlandse beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars storten zich op de nieuwe Nederlandse tienjarige staatslening. Financiën haalde gisteren op de eerste dag van inschrijving een recordbedrag van 7,5 miljard gulden binnen, waarvan meer dan de helft afkomstig uit het buitenland.

Obligatiehandelaren schatten dat de lening zeker 10 miljard gulden kan opbrengen. De verwachting is dat die opbrengst vandaag al kan worden gehaald. Ook vanmorgen schreef een groot aantal partijen op de lening in.

“De Agent van Financiën kan gemakkelijk 10 miljard gulden binnenhalen en zou er verstandig aan doen te mikken op een opbrengst van 15 miljard”, aldus een handelaar. Met deze verwachte opbrengst heeft de staat al een groot deel van de financieringsbehoefte voor 1994 - ruim 50 miljard gulden - gedekt.

Volgens obligatiehandelaren is de grote belangstelling in het buitenland mede te danken aan het feit dat relatief weinig tienjarige leningen op de Nederlandse kapitaalmarkt beschikbaar zijn.

De Nederlandse overheid is in de ogen van van buitenlandse beleggers één van de beste debiteuren ter wereld. De grote vraag naar Nederlandse staatsleningen heeft ertoe geleid dat het effectief rendement van tienjarige staatsleningen (de kapitaalmarktrente) sinds een jaar onder dat van vergelijkbare Duitse leningen noteert. De Nederlandse kapitaalmarktrente daalde vanmorgen tot 5,77 procent.

De inschrijving op de nieuwe lening is dagelijks mogelijk totdat Agent van Financiën H.Th.M. Bevers 'het loket' van Financiën sluit. Bevers zei gisteren niet uit te sluiten dat hij het loket meer dagen open zal laten als de overweldigende belangstelling aanhoudt.