'Serviërs hebben nieuwe strategie in Sarajevo'

SARAJEVO, 7 DEC. De Bosnische premier, Haris Silajdzic, heeft de Bosnische Serviërs er in een brief aan de Veiligheidsraad van de VN van beschuldigd een nieuwe strategie te hebben ontwikkeld door in Sarajevo bij voorkeur drukke plaatsen als scholen en markten te beschieten. Aanleiding voor de brief was een artilleriebeschieting op twee drukke plaatsen in Sarajevo, gisteren. Eerst beschoten de Serviërs een openluchtmarkt in een woonwijk van de Bosnische hoofdstad. Vier mensen kwamen bij deze beschieting om het leven, zestien anderen liepen verwondingen op. Kort daarop namen de Serviërs een begraafplaats onder vuur, waar een aantal mensen bijeen was voor de begrafenis van twee slachtoffers van een beschieting van vorige week. Bij deze beschieting vielen geen doden. In totaal vielen gisteren in Sarajevo vijf doden en zeker 27 gewonden.

De Bosnische legerleider Rasim Delic dreigde gisteren de Bosnische Serviërs in een verklaring “op dezelfde wijze terug te slaan” als dergelijke aanvallen voortduren. Elders in Bosnië werd gisteren opnieuw gevochten bij Teocak, niet ver van Tuzla, waar de Bosnische Serviërs hun offensief tegen de moslims voortzetten, en in Bihac, waar de moslims onderling strijd leveren. Het regeringsleger is hier gisteren door eenheden van de plaatselijke leider Fikret Abdic, die vecht voor de autonomie van zijn regio, verder in het defensief gedrongen. (Reuter, AFP, AP)