ROMIGE KNOLSELDERIJSOEP

Een basisversie van dit recept knipte ik 15 jaar geleden uit het dagblad de Vancouver Sun. Sindsdien is het recept gearchiveerd geweest. Dat men zaken ook te goed kan opbergen, besefte ik nadat ik deze verrukkelijke en voordelige soep voor het eerst had gemaakt.

Voor 6 personen:

30 gram boter

circa 500 gram knolselderij, geschild en in blokjes gesneden

2 sjalotjes, gesnipperd

1 1/4 liter kippebouillon

350 gram aardappels, geschild en in blokjes gesneden

zout en versgemalen peper

2 deciliter slagroom

2 eierdooiers

3 eetlepels gehakte peterselie, ter garnering

Doe de boter in een soeppan en laat smelten op een middelhoog vuur. Voeg de knolselderij en de sjalotjes toe en bak circa 5 minuten onder af en toe omscheppen. Giet er de kippebouillon bij en voeg de aardappels toe. Breng op smaak met zout en peper en breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat het mengsel circa 30 minuten zachtjes koken, of tot de groenten volledig gaar zijn. Pureer de soep in een blender, of passeer hem door een zeef. Doe de gepureerde soep terug in de pan en breng tegen de kook aan. Klop intussen de slagroom met de eierdooiers in een kom. Roer circa 1 deciliter warme soep door het eimengsel. Giet het eimengsel dan al kloppend geleidelijk in de soep. Laat de soep even doorwarmen, maar laat hem niet aan de kook komen daar hij anders zal gaan schiften. Schep de soep in soepborden en garneer met de peterselie.

    • Kim Maclean