President Surinaamse bank vecht ontslag aan

PARAMARIBO, 7 DEC. De president van de Surinaamse Centrale Bank, H. Goedschalk, legt zich niet neer bij zijn ontslag door de regering-Venetiaan. Zijn advocaten buigen zich over de juridische mogelijkheden om het ontslag aan te vechten.

Goedschalk werd zondag door de regering ontslagen, nadat hij eigenmachtig zijn werk op de bank had hervat. Drie maanden geleden werd hij met verlof gestuurd hangende het justitiële onderzoek naar een smeergeldzaak, waarin ook zijn naam was genoemd. Volgens Goedschalk is echter niets gebleken van door hem gepleegde strafbare feiten. Hij is ook niet officieel aangemerkt als verdachte en vindt dat hij dus weer gewoon aan het werk kan gaan. Het openbaar ministerie heeft laten weten het onderzoek te willen voortzetten, maar dit alleen met hulp van de Nederlandse justitie te kunnen.

Als grond voor Goedschalks ontslag heeft de regering ook aangevoerd dat de Centrale Bank onder zijn leiding voortdurend in opspraak is geraakt. Goedschalk onderhield in de jaren tachtig nauwe banden met het militaire regime van legerleider Bouterse en zou een rol hebben gespeeld bij financiële transacties in de drugswereld. Volgens Goedschalk gaat het om nooit bewezen verdachtmakingen.

De ontslagen bankpresident ontkende gisteren dat de regering hem formeel had verboden aan het werk te gaan hangende het smeergeldonderzoek. Hij had wel een brief van die strekking ontvangen van de Raad van Commissarissen, maar die is volgens hem niet bevoegd zo'n verbod op te leggen. Goedschalks contract met de bank zou nog een jaar lopen.

Het personeel van de bank - dat grotendeels bestaat uit Goedschalk-getrouwen - overweegt in staking te gaan. Voor het overige is in Suriname rustig gereageerd op het ontslag. Politici in regeringskringen toonden zich daar gisteren verheugd over. Zij zien de houding van de bevolking als een blijk van steun aan het regeringsbeleid.

Intussen heeft de regering nog geen oplossing gevonden in haar conflict met M. Zeeuw, de hoge militair tegen wie een aanhoudingsbevel loopt op verdenking van cocaïnehandel en bedreiging.