PHILIPS-DCC

In NRC Handelsblad van 3 december las ik dat een probleem van de Philips-DCC is dat het gemiddeld een volle minuut kan duren voor een willekeurig muziekstuk kan worden afgespeeld. Een eenvoudige wijziging in de draaisnelheid en de formattering van de tape kan deze zoektijd voor voorbespeelde tapes aanmerkelijk terugbrengen.

Stel bijvoorbeeld dat de tape 4 keer sneller gaat draaien. Als dan de digitale informatie (in groepjes van 1 of meer bits) van 4 muziekstukken om en om op de tape worden gezet, leest de afspeelkop 4 muziekstukken tegelijkertijd, een beetje te vergelijken met een klassieke meer-sporen-tape. De apparatuur selecteert de bits van het huidige muziekstuk en negeert de overige.

Wel zal er een buffer van een paar seconden moeten worden aangehouden omdat de tape ook 4 keer vaker van afspeelrichting zal moeten wisselen voordat de hele tape is afgespeeld. Dan hoort de luisteraar dus geen pauze als de band van afspeelrichting wisselt.

Deze buffer kan overigens 'dynamisch' worden gevuld door de tape een fractie sneller te laten lopen dan de genoemde factor, zodat het na het starten niet te lang duurt voordat er muziek klinkt.

Met wat meer moeite kan deze techniek ook voor eigen opnames worden toegepast, heel eenvoudig zelfs bij het kopiëren van de ene tape naar de andere.

    • R.H.G. van Tol