Omhoog- en omlaagovens

ABN Amro heeft bijna twee miljoen certificaten Hoogovens klaar liggen voor particulieren; een klein deel van een emissie die 332 miljoen gulden moet opbrengen op de uitgiftekoers van 40 gulden. Hoogovens moet je gewoon hebben, zegt de bank.

Actieve beleggers met een goed geheugen zullen die deskundige steun met instemming begroeten, want het fonds was jarenlang de uitgesproken favoriet van de optiehandel, omdat de koers vaak gemaakt werd op het Rokin als gevolg het gering aantal vrij verhandelbare stukken op de markt.

In 1986 en 1989 liep de koers op tot meer dan 120 gulden, dankzij de inspanningen van alle partijen. De vooruitzichten hielden in die tijd gelijke tred met de koersen en niet met de bedrijfsresultaten. In de afgelopen twaalf maanden waren de uitersten slechts 51,80 op 8 augustus en 20,80 op 3 februari, het slot gisteren was 45,80. De stemming lijkt er weer in te komen, ondanks de forse verwatering van het aandelenkapitaal.

Zo ongeveer ging het ook in 1986 en 1990, tot nuchtere cijfers de zeepbel doorprikten.

Zoals gewoonlijk hadden beleggers putopties geschreven en kregen de certificaten na de reactie daardoor op een hogere koers dan de beurswaarde in de maag gesplitst. Anderen verdienden een fortuin en een mooie auto door mee te drijven met de stroom en hun calls pas laat te verkopen of net op tijd goedkope puts te kopen die anderen zo graag schreven.

De leiding van Hoogovens veroordeelde de optiehandel in 1990 furieus: 'Amsterdam moet oppassen geen gokcentrum te worden in plaats van een financieel centrum.' Helemaal ongelijk hebben ze niet: als iedereen, beleggers en handelaren, veel opties op een betrekkelijk 'klein aandeel' koopt, komt de koers in een opwaartse speculatieve spiraal terecht. Zo werkt een beurs.

Hoe kan je nu profiteren van een mogelijke beweging naar boven of beneden? Dat hangt af van de marktstemming (dit voorbehoud geldt altijd) en de vooruitzichten. Volgens ABN Amro herstelt de winst van Hoogovens fors als Europa weer beter gaat draaien in 1995. Met zo'n voorspelling schiet je weinig op. Misschien biedt de nieuwjaarsboodschap van de directie meer houvast. Wie daar niet op wil wachten kan alvast dit bodempje leggen in de hoop op een nieuwe rit naar boven.

Aandelen profiteren direct van de oplopende koersen. Calls en puts daarentegen reageren minder snel. Voor iedere gulden die een aandeel (of andere onderliggende waarde) stijgt of daalt verandert een optie 10 tot 50 cent. Maar opties met een uitoefenprijs respectievelijk ver onder (call) of boven (put) de beurskoers lopen gelijk op met het aandeel.

Wie hogere koersen verwacht kan dus aandelen of die deep-inthe-money opties kopen. De diepste call is de januari 22,50, de langstlopende de juli 35, die rond de 1250 gulden per optie op 100 aandelen doet. Op zich een geringere investering dan de 4580 gulden voor 100 aandelen. Helaas is de beperkte looptijd een vervelend punt: je moet goed op blijven letten. Iets voor ervaren spelers. Daarom toch liever aandelen.

Op 100 aandelen kan je een call juli 45 verlenen (schrijven) voor 700 gulden. Een onbelast rendement van minstens 13,5 procent over zes maanden, zonder rekening te houden met kosten. Daar kan je aan zien dat de markt (alle kopers van call) gelooft in een hoger Hoogovens. Deze combinatie voldoet voor optimisten, die de koersdaling (ABN Amro heeft een soort bodem gelegd met z'n voorspelling) niet willen indekken.

De houder van deze koop/schrijf-combinatie loopt koerswinst mis wanneer Hoogovens echt gaat lopen en boven 52,80 (45,80 + 7,00) komt, wat snel kan gaan. Wie 13,5 procent onvoldoende vindt, schrijft geen opties of zet de volgende bijna klassieke combinatie op voor 400 aandelen Hoogovens.

Koop 200 certificaten Hoogovens op 45,80 en schrijf de genoemde call voor 7,00, tweemaal. Schrijf tevens 2 puts april 45 voor 4,70. Daarmee ontstaat de plicht 200 stuks te kopen als de koers daalt onder de 45. Blijft Hoogovens boven die grens en lopen de puts waardeloos af, dan komt het rendement hoger uit.

Een alternatief, opbouw in fasen, levert deze hechte positie op. Koop 400 certificaten en schrijf 2 calls juli 40 op 10 gulden. Koop wanneer de vlam in de pan slaat 4 put-opties voor het geld van de calls. Bij voorbeeld de put juli 45 of hoger als het zo uitkomt. Die bescherming geeft beleggers met een goed geheugen een veilig gevoel wanneer het tij keert.

Gokkers die niet veel willen inzetten kunnen januari calls 50 of 55 kopen of goedkope puts als de markt aarzelt over omhoog of omlaag.

    • Adriaan Hiele