Olieprijs daalt tot dichtbij het niveau van crisis 1973

ROTTERDAM, 7 DEC. De olieprijs is opnieuw gedaald, naar het laagste niveau in de afgelopen vijf jaar. Gisteravond sloot de Londense termijnmarkt met een notering voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent van 13,61 dollar per vat van 159 liter, 47 dollarcent lager dan vrijdag. In reële prijzen (exclusief inflatie en valutaschommelingen) ligt de prijs nu bijna op het niveau van vóór de eerste oliecrisis in 1973. De Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate daalde naar een notering van 14,56 dollar per vat.

De markt wordt volgens handelaren nog steeds ruim voorzien van ruwe olie en geraffineerde brandstoffen. In de Verenigde Staten ontwikkelt de markt voor benzine, de meeste gebruikte brandstof, zich vrij slap. Bij het vooruitzicht dat Irak wellicht volgend jaar weer olie zal kunnen exporteren, is er weinig aandrang om nu grote contracten voor de aankoop van olie af te sluiten.

Ook zijn de lage prijzen te wijten aan de beslissing van OPEC, de organisatie olie exporterende landen, om zijn produktie in het eerste kwartaal van 1994 niet te verlagen. Het gezaghebbende olie-vakblad Middle East Economic Survey schrijft in zijn editie van maandag dat verwachtingen over een spoedige hervatting van de Iraakse olie-export voorlopig nog zonder enige grond zijn. Op zijn vroegst zou dat pas in het vierde kwartaal van 1994 te verwachten zijn.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, zou nu tot de overtuiging komen dat een halt moet worden toegeroepen aan de prijsdalingen voor ruwe olie omdat een vloer is bereikt in de noodzakelijke inkomsten van het land. Dat zou de weg effenen voor een nieuw, lager produktieplafond van OPEC, begin volgend jaar.