Nog geen akkoord Rusland, Eur. Unie

BRUSSEL, 7 DEC. De Europese Unie is er na maanden onderhandelen niet in geslaagd vóór het bezoek van president Jeltsin dat morgen begint, met Russische economische experts tot overeenstemming te komen over een overeenkomst voor handelsbetrekkingen en economische samenwerking. Dit heeft minister Kooijmans (buitenlandse zaken) heeft gisteren in Brussel meegedeeld.

“Het is onmogelijk gebleken de onderhandelingen op tijd af te ronden”, aldus Kooijmans. De bedoeling was dat Jeltsin donderdag tijdens zijn bezoek aan Brussel een akkoord met zijn handtekening zou kunnen bezegelen, nog net drie dagen voor de verkiezingen in Rusland. Maar Kooijmans zei dat de onderhandelingen onvoldoende vooruitgang hebben opgeleverd, vooral op de terreinen van een ruimere toegang tot de markten en een vrij verkeer van kapitaal. De onderhandelingen worden nu op ambtelijk niveau in Moskou voortgezet.

In plaats van een economisch akkoord zullen Jeltsin en de Europese Unie wel een gezamenlijke “politieke verklaring” tekenen, waarin overeenstemming over “de belangrijkste principes van samenwerking en de parameters van politieke, handelspolitieke en economische culturele betrekkingen” worden vastgelegd, aldus bronnen bij de Europese Commissie.

Het is de tweede keer dan de ondertekening van een werkelijk akkoord over de samenwerking tussen de Europese Unie en Rusland wordt uitgesteld. In juni stelde president Jeltsin een bijeenkomst met de twaalf staats- en regeringsleiders van de Unie in Kopenhagen uit, omdat het handelsakkoord toen al niet voldoende was voorbereid. Maar deze keer verwachten ambtenaren niet dat Jeltsin zijn komst naar Brussel weer zal afblazen. Hij wordt morgen in Brussel verwacht voor gesprekken met de Belgische regering, de Navo en de Europese Unie. “Het is in het belang van Rusland dat Jeltsin komt”, zei een Duitse diplomaat gisteren. De politieke verklaring die klaar ligt voor ondertekening is “het beginpunt voor een nieuwe relatie”, waarin West-Europa nog eens krachtig de politieke en economische hervormingen van Jeltsin ondersteunt. (AP)