Nieuwe aanslag Hamas op Israeliërs

TEL AVIV, 7 DEC. Terroristen van Hamas hebben gisteravond bij de stad Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, een aanslag gepleegd op een Israelisch busje. Twee inzittenden, vader en zoon, kwamen om het leven. Drie kinderen werden gewond. Gewapende kolonisten uit Kyriat Arba, de joodse wijk bij Hebron, koelden vannacht hun woede op huizen en auto's in Palestijnse dorpen.

Naar Hebron gedirigeerde legerversterkingen slaagden er niet in deze wraakacties van de kolonisten te voorkomen. Opperbevelhebber generaal Ehud Barak stelde Hamas voor de aanslag verantwoordelijk. Volgens hem zijn strijdgroepen van Hamas uit de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever gekomen. Hebron is vandaag aan een streng uitgaansverbod onderworpen.

Na het bekend worden van de aanslag en de dramatische tv-beelden uit Hebron hadden in Jeruzalem, Tel Aviv en elders felle demonstraties plaats tegen de regering-Rabin, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de verslechtering van de veiligheidssituatie in de bezette gebieden.

Na het sluiten van het akkoord met de PLO, op 13 september, werd Rabin door de nationalistische oppositie voor 'verrader' uitgemaakt. Gisteravond schreeuwden de demonstranten 'Rabin moordenaar', kenmerkend voor de toenemende spanning tussen de door het rechtse blok gesteunde kolonisten en de regering.

Sommige Israelische commentatoren spreken van “een gevaarlijk breekpunt in de samenleving”, temeer daar van militaire zijde voor dagelijkse Palestijnse terreur wordt gewaarschuwd. De kogels uit Hamas-geweren hebben ten doel de uitvoering van het begin van het akkoord van Oslo, op 13 december, te voorkomen. Premier Yitzhak Rabin zei gisteren na de aanslag er niet over te piekeren het vredesproces onder druk van de Palestijnse terreur te stoppen zoals vanuit de nationalistische hoek wordt geëist. Minister van buitenlandse zaken Shimon Peres vroeg zich af of er “vóór het akkoord met de PLO soms geen terreur was”.

Intussen zullen de moeilijkheden in het overleg tussen Israel en de PLO onderwerp van gesprek zijn tijdens een onderhoud tussen Peres en PLO-leider Yasser Arafat donderdag in het Spaanse Granada. Ook staat binnen een week een top tussen Rabin en Arafat op het programma. Terwijl de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, zich op Israelisch aandringen niet inlaat met de onderhandelingen tussen Israel en de PLO, is er sprake van een doorbraak in de impasse tussen Israel en Syrië. Christopher is er in geslaagd de weg vrij te maken voor hervatting van het Israelisch-Syrische vredesoverleg in Washington eind januari 1994.