Jordan is en blijft rijkste sporter

NEW YORK, 7 DEC. Michael Jordan, de gepensioneerde basketbalsuperstar, is wederom de best betaalde sporter ter wereld. Met 36 miljoen dollar (ongeveer 68 miljoen gulden) ligt de Amerikaan ruim voor op nummer twee, zijn landgenoot en bokser Riddick Bowe (25 miljoen dollar) en drie, de Braziliaanse autocoureur Ayrton Senna (18,5 miljoen dollar). Dat meldt het weekblad Forbes in zijn jaarlijkse lijst van de veertig best betaalde sportmensen.

Opvallend is dat de lijst van Forbes, dat morgen in de kiosk ligt, slechts twee vrouwen telt en geen enkele voetballer. Sporten die het financieel beter doen zijn autoracen, boksen, tennis, honkbal en American football. Het grote geld wordt verdiend door Amerikanen bij sportevenementen en nevenactiviteiten in de Verenigde Staten. Meer dan de helft van de lijst bestaat uit Amerikanen.

Hoewel de bokser Evander Holyfield zijn zwaargewichttitel terugwon van Riddick Bowe, verdiende hij dit jaar slechts 10,7 miljoen dollar omdat hij maar voor 1,2 miljoen aan bijverdiensten had. Holyfield was in 1991 de best verdiendende sportman en nam vorig jaar nog een tweede plaats in. Boksers kunnen per wedstrijd veel verdienen, doordat zij in de VS een percentage krijgen van de pay-per-view-inkomsten. De bokswedstrijd Holyfield-Bowe duurde 60 minuten maar bracht de deelnemers respectievelijk 8 en 13 miljoen dollar op. Opvallend hoog geklasseerd is George Foreman, de 45-jarige bokser die voor 12,5 miljoen dollar dit jaar twee keer in de ring kwam. Aan andere inkomsten had Foreman 3,3 miljoen dollar, zodat hij op 15,8 miljoen eindigde.

Dat was 600.000 meer dan basketbal-rookie Shaquille O'Neal die bij Orlando Magic furore maakt en volgens kenners een minstens zo groot potentieel heeft als Michael Jordan. O'Neal verdiende, er naast zijn salaris, in zijn eerste jaar als prof 11,9 miljoen bij door contracten met Pepsi, Reebok, een rap-album en een filmcontract. De meeste basketballers verdienen, net als O'Neal, het meest aan promotie-activiteiten. Voor Jordan leverde dat het afgelopen jaar 32 miljoen op. Charles Barkley verdient 3,5 miljoen buiten zijn sport.

Steffi Graf, de hoogst geklasseerde vrouw, verdiende volgens Forbes in totaal 9,8 miljoen dollar met tennis en reclame. Van de grote tennissterren hoeft zij alleen Jim Courier, met 12,6 miljoen dollar op een 9de plaats, voor te laten gaan. Pete Sampras (9,5), André Agassi (8,4), Stefan Edberg (7,8), Michael Chang (7,5), Boris Becker (6,8) en Gabriela Sabatini (6,5) moeten het allemaal met minder doen.

Bij de veertig best verdienende sportmensen zijn drie golfers. Arnold Palmer op 11, Jack Nicklaus op 13 en de Australiër Greg Norman op 21. Veteraan Palmer verdient per jaar slechts 100.000 dollar met zijn sport, maar 11 miljoen aan neveninkomsten. Ook oudgediende Nicklaus verdient vooral buiten het golfterrein, namelijk 10 miljoen, en twee ton met de golfstokken. De Australiër Greg Norman heeft een salaris van 1,4 miljoen dollar en verdient daarnaast 7 miljoen dollar.

    • Lucas Ligtenberg