ING Bank helpt eigen vastgoedfonds

ROTTERDAM, 7 DEC. ING Bank zal haar onroerend-goedfonds, ING Bank Vastgoed Fonds, te hulp schieten. Dat heeft de bank gisteravond laten weten. De beleggers keren het fonds massaal de rug toe wegens grote leegstand van de panden waarin het belegt.

Het ING Bank Vastgoed Fonds is het laatste onroerend-goedfonds in Nederland dat aandelen inkoopt tegen intrinsieke waarde. De afgelopen twee weken is het aanbod zo groot geworden dat verdere inname van aandelen de fiscaal vereiste verhouding tussen belegd en eigen vermogen zou ondergraven. ING Bank heeft nu verklaard aangeboden aandelen te zullen opkopen tegen intrinsieke waarde.

ING noemt als reden hiervoor dat in de portefeuille van het vastgoedfonds een aantal projecten zit dat begin 1994 wordt opgeleverd en waarvoor nog geen huurder is gevonden. “Op korte termijn is het onzeker in hoeverre deze projecten zullen bijdragen aan de exploitatieresultaten”, zo waarschuwt ING. Al voor deze waarschuwing deden veel geruchten de ronde over het fonds, waarop beleggers er massaal uit vluchten.

De kwestie speelt sinds onafhankelijke taxateurs de vastgoedportefeuille onder de loep hebben genomen. Zij hebben een forse afwaardering voorgesteld, van 290 miljoen gulden tot 225 miljoen gulden, op het vastgoed van het fonds in Nederland, Portugal en deelmarkten in de Verenigde Staten.

Uit de informatie van ING blijkt dat het zwarte schaap in de portefeuille van het vastgoedfonds het project Tripolis is, een kantoorcomplex vlak bij de nieuwe rechtbank in Amsterdam-Zuid waarvoor nog geen huurcontract is getekend. ING Bank heeft nu gezegd driekwart van de aandelen in Tripolis over te willen nemen. De prijs die de ING Bank hiervoor wil betalen ligt aanzienlijk boven de taxatiewaarde, aldus ING. ING zegt dat het bedrag ook hoger is dan wat door een onafhankelijke taxateur is vastgesteld.

De bank is (nog) niet betrokken bij andere probleemgevallen, zoals een onverhuurd nieuwbouwproject in het Portugese Porto en een winkelcentrum op het Max Euweplein in Amsterdam, dat ook met leegstand kampt.

De intrinsieke waarde voor een aandeel van het vastgoed bedraagt nu 25,50 gulden. Bij de laatste halfjaarcijfers, per 30 juni, bedroeg de waarde nog 29,37 gulden. Volgens de directie van het fonds zullen het komende jaar de risico's in de portefeuille worden teruggebracht. De resultaten van het fonds voor 1994 zijn voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van het slagen van de verhuur- en verkoopinspanningen van de risicoprojecten in de portefeuille, aldus het vastgoedfonds. De directie verwacht dat met de maatregelen het fonds een positieve ontwikkeling zal doormaken. De markt speculeert op een samengaan met een ander vastgoedfonds waarover ING directie voert: Innovest.