Havel: Tsjechië gaat door met omstreden kerncentrale

PRAAG, 7 DEC. De Tsjechische president Vaclav Havel heeft zijn Oostenrijkse collega Thomas Klestil gisteren meegedeeld dat zijn regering de bouw van de omstreden kerncentrale in Temelin doorzet, ondanks felle protesten van Oostenrijk. President Klestil arriveerde gisteren in Praag voor zijn eerste officiële bezoek aan de Tsjechische republiek.

Vaclav Havel verklaarde tegenover verslaggevers dat Tsjechië de kerncentrale, die nog van Russisch ontwerp is, net zo veilig zal maken als moderne Westerse reactoren.

De bouw aan de kerncentrale in Temelin, 60 kilometer van de Oostenrijkse grens, begon in 1986. Het gaat om een centrale met twee Russische VVER- drukwaterreactoren van 1000 megawatt elk. Later zou de capaciteit van de centrale verdubbeld worden, maar Tsjechië kan voor die uitbreiding eventueel Westerse reactoren aanschaffen.

Zowel de Oostenrijkse regering als milieugroeperingen zijn fel gekant tegen de bouw van kernreactoren van Russische makelij, zo dicht bij de Oostenrijkse grens, waarbij de vrees voor een ramp zoals zich in 1986 in Tsjernobyl voordeed, een belangrijke rol speelt.

De VVER-reactoren zijn niet van hetzelfde type als in 1986 in Tsjernobyl is ontploft, hoewel ook de oudere VVER's onvoldoende zijn beveiligd. Meer dan 30 centrales van het VVER-type in de voormalige Sovjet-Unie en Midden-Europa zijn intussen verbeterd met Westerse veiligheidsvoorzieningen, ofwel geheel aangepast waarbij ook het ontwerp werd veranderd.

In Temelin worden de reactoren uitgerust met een betonnen veiligheidskoepel zoals bij Westerse kernecentrales gebruikelijk is. Het Amerikaanse concern Westinghouse Electric Corp. tekende in mei jongstleden een overeenkomst met het Tsjechische energiebedrijf dat de centrale zal exploiteren, voor een aanpassingsprogramma. Wanneer de centrale in bedrijf kan worden genomen, staat nog niet vast. Zoals de meeste Oost- en Middeneuropese landen kan Tsjechië de elektriciteit van kerncentrales nog niet missen, al besteedt de republiek veel aandacht aan energiebesparing en zijn de energieprijzen fors aangepast. (Reuter)