Foto: AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam is ...

Foto: AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam is vandaag begonnen met het kappen van 1.400 populieren op de Vietnamweide in het Amsterdamse bos. De Stichting Tuinstad Buitenveldert spande gisteren tegen de gemeente een kort geding aan tegen het kappen. Rechtbankpresident mr. R. Gisolf achtte het kappen van de 1.400 bomen echter niet strijdig met het bestemmingsplan. De stichting die in het ekort geding ongeveer zesduizend personen en organisaties vertegenwoordigt, is tegen de plannen die de gemeente met de Vietnamweide heeft. Er zou een groot tenniscentrum moeten komen, omdat een bestaand tennispark in Buitenveldert moet wijken voor het nieuwe hoofdkantoor van de ABN AMRO. Volgens de rechter gaat het niet om een “uniek stuk bos”, en bovendien voorziet het bestemmingsplan in de aanplant van 3.500 nieuwe bomen. Of het tenniscentrum er komt, staat nog niet vast. Het kappen is in eerste instantie nodig voor de herinrichting van het stuk bos. De gemeente wilde direct beginnen met het kappen, omdat zij bij de diverse werkzaamheden afhankelijk is van de seizoenen. De rechtbankpresident toonde hier begrip voor. (Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer)