Energiecrisis in Oekraïne

KIEV, 7 DEC. In Oekraïne is een ernstige energiecrisis uitgebroken door een tekort aan brandstoffen en elektriciteit. De helft van de fabrieken is gesloten of moet de produktie verminderen, in flats en appartementen in de hoofdstad Kiev komt de verwarming niet hoger dan 13 graden kamertemperatuur terwijl het buiten 20 graden vriest. Televisie-uitzendingen overdag zijn compleet gestaakt. Volgens het plaatselijke energiebedrijf zijn er ook technische problemen onstaan met de elektriciteitscentrales. Het tekort aan brandstoffen is mede te wijten aan het energierijke Rusland, dat zijn monopoliepositie voor export van energie naar Oekraïne vaak gebruikt om politieke doeleinden te bereiken. Oekraïnse ambtenaren zijn naar Moskou afgereisd om de Russen tot andere gedachten te brengen. De regering in Kiev besloot vorige week als noodmaatregel de energieleveranties aan chemische fabrieken, metaalverwerkende- en constructiebedrijven met een derde te verminderen. “Dat heeft hun bedrijfsvoering totaal verlamd, terwijl de produktie van deze ondernemingen 80 procent van het Oekraïense exportpotentieel vertegwnwoordigt”, zegt een econoom in Kiev. (AFP)