EC wil onveilige schepen in havens gaan weren

LONDEN, 7 DEC. De Europese Commissie wil hard optreden tegen zeeschepen die onveilig zijn of een gevaar voor het milieu. Europa is van plan zich strikt te houden aan de basisregels voor een veiliger scheepvaart, die zijn vastgelegd door de IMO, de Internationale Maritieme Organisatie van de Verenigde Naties. Als eigenaren geconstateerde gebreken aan een schip niet wensen te repareren, dan wordt dat schip de toegang tot Europese havens ontzegd. Dat zei Roberto Salvarani, afgevaardigde van de EG (unithoofd maritieme veiligheid) maandag in Londen op een congres over Port State Control. Jaarlijks worden in Europese havens 14.500 schepen door inspecteurs van PSC bezocht. Bij 6,5 procent van de inspecties resulteert dat bezoek in aanhouding van het schip totdat de noodzakelijke reparaties zijn verricht. Dat percentage stijgt sinds 1989 weer na een aanvankelijke daling sinds 1982. (Reuter)