Deurenfabriek wint kort geding van bank

ROTTERDAM, 7 DEC. De Friese deurenfabriek Halbertsma heeft vanmorgen het kort geding gewonnen dat het bedrijf had aangespannen tegen de Friesland Bank. De deurenfabrikant had de bank aangeklaagd omdat Friesland volgens de advocaat van het bedrijf, mr. P. Riedstra, “de geldkraan onacceptabel abrupt had dichtgedraaid”. Er is anderhalf miljoen gulden nodig om de deurenfabriek draaiende te houden. Halbertsma Deuren krijgt tot uiterlijk 15 januari de beschikking over een krediet van 2,5 miljoen gulden waar begin vorig jaar een overeenkomst over werd afgesloten. De Friesland Bank weigerde vanochtend commentaar.

De houdstermaatschappij van Halbertsma Deuren uit Grouw is inmiddels failliet verklaard. Zij wekte vorig jaar veel verbazing door een samenwerking aan te gaan met beleggers uit de Russische Federatie, dat zelf in een grote economische crisis verkeert. Halbertsma Deuren was sinds maart 1992 in handen van het houtbedrijf Ilytsj uit de autonome Russische republiek Komi, dat bekend staat om zijn rijke olievoorraden. Ilytsj kocht de houdstermaatschappij dan ook met oliedollars. Het probleem voor de houdstermaatschappij lag bij de Russische eigenaren, die niet aan hun verplichtingen voldeden. De Russische president Boris Jeltsin bepaalde in november van het vorig jaar dat oliedollard alleen nog maar mochten worden besteed aan de aankoop voor voedsel. Het houtbedrijf leverde naast geld ook jaarlijks 35 duizend kubieke meter hout, in ruil waarvoor Halbertsma deuren leverde.

De werkmaatschappij staat geheel los van het Russische houtbedrijf en kan nu blijven bestaan door blijvende beschikking over het bankkrediet. De werkmaatschappij heeft aan orders geen gebrek. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw politiebureau in Drachten en een hotel in Eindhoven.