Banda in Malawi weer aan de macht

NAIROBI, 7 DEC. De ongeveer 95-jarige president Kamuza Banda van Malawi is weer beter en zal al zijn functies hervatten, zo meldde de staatsradio van Malawi vanochtend. De driekoppige presidentiële raad die het land heeft geregeerd sinds de seniele Banda in september een hersenoperatie moest ondergaan, is met onmiddellijke ingang ontbonden. Het aftreden van de raad was geëist door rebelse soldaten en oppositiepartijen, nadat opstandige militairen het afgelopen weekeinde botsten met de para-militaire organisatie 'Jonge Pioniers' van de regeringspartij MCP. De presidentiële raad verloor de controle over de gebeurtenissen en er vielen 22 doden.

De terugkeer van de seniele president wordt in Malawi gezien als een uiterst bizarre ontwikkeling. De oppositiepartijen noch de MCP geloven dat hij nog in staat is te regeren. Vermoedelijk haalde Banda's gedoodverfde troonopvolger John Tembo de president van zijn sterfbed als een meesterzet in de strijd om de macht. Tembo, een beschermeling van Banda, was lid van de presidentiële raad en zijn machtsbasis lag bij de Jonge Pioniers. De opstandige militairen, zo melden bronnen in Malawi, koesterden plannen om Tembo af te zetten en de militaire actie tegen de Pioniers kreeg het aanzien van een staatsgreep. Tembo's secretaresse werd gisteren door soldaten gearresteerd. Door de gevreesde maar ook gerespecteerde Banda weer op het politieke toneel te sleuren, moeten de opstandige militairen weer in het gareel worden gebracht, menen waarnemers in Malawi.