Amerika en Rusland richten raketten niet meer op elkaar

WASHINGTON, 7 DEC. De Verenigde Staten en Rusland zijn van plan de nucleaire ladingen van hun intercontinentale kernraketten niet meer op elkaars grondgebied te richten.

Woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van defensie bevestigden eerdere berichten in de New York Times dat Russische en Amerikaanse militaire functionarissen de afgelopen week hebben gesproken over het kiezen van andere doelen voor hun raketten. Tot dusver zijn de intercontinentale raketten standaard geprogrammeerd op elkaars steden en militaire installaties.

De Amerikaanse president Clinton zei: “We werken heel hard met de Russen aan het proces van denuclearisering om hen en onszelf en anderen een veiliger gevoel te geven met zo'n maatregel. Dit is een van de dingen die we overwegen, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen.”

De consequenties van een herprogrammering van de doelwitten van de raketten zijn voornamelijk van symbolische betekenis, aangezien een herprogrammering met computers zeer snel is uit te voeren. Bovendien kost het weinig moeite om de oorspronkelijke doelwitten, militaire installaties of steden, weer in te programmeren. Maar als vertrouwenwekkende maatregel wordt het toch de moeite waard geacht. Een hoge defensie-functionaris verklaarde echter dat het venijn zit in de manier waarop eventuele afspraken op dit terrein worden uitgewerkt.

Amerikaanse militaire deskundigen verklaarden tegenover de New York Times dat de Amerikaanse raketten waarschijnlijk gericht zullen worden op in totaal 24 ver verwijderde plaatsen, ergens midden in een oceaan. Mocht een raket dan door onvoorziene omstandigheden onbedoeld worden gelanceerd, dan wordt niet ongewild een Russisch doel getroffen. Woordvoerders van het ministerie van defensie wilden dit gisteren echter niet bevestigen omdat ze protesten van milieugroepen vrezen als duidelijk wordt waar per ongeluk gelanceerde raketten terecht kunnen komen. De studie over herprogrammering van de raketten zal waarschijnlijk komend voorjaar gereed zijn, waarna ze aan president Clinton zal worden voorgelegd.

President Jeltsin verklaarde vorig jaar al dat de Russische raketten niet langer meer gericht worden op Amerikaanse steden. Volgens Amerikaanse functionarissen is een praktische maatregel ter uitvoering van dat voornemen nooit genomen, aangezien Russische militairen eerst schriftelijke zekerheid wilden over wat de Amerikanen zouden doen. (Reuter)