AEG stoot huishoudapparaten af aan Electrolux

De Duitse onderneming AEG gaat haar divisie huishoudelijke apparaten verkopen aan het Zweedse concern Electrolux, dat op dit terrein al een van de grootste in de wereld is. Dit zal woensdag worden bekendgemaakt na afloop van een bijeenkomst van de raad van commissarissen van AEG, zo hebben Duitse media gemeld.

AEG, onderdeel van het concern Daimler-Benz, wilde niet meer mededelen dan dat het huidige belang van Electrolux “aanzienlijk wordt vergroot”. Electrolux verdubbelde zijn belang in de AEG-divisie in oktober al tot twintig procent. Daarvoor werd 100 miljoen mark betaald.

De omzet van AEG in apparaten als koelkasten en wasmachines bedroeg vorig jaar 2,7 miljard mark (3 miljard gulden). Electrolux, dat onder meer eigenaar is van de Italiaanse witgoedfabrikant Zanussi, had vorig jaar een omzet van 5,8 miljard dollar in de witgoedsector. Het Zweedse concern, behaalde in 1992 een totale omzet van 80,4 miljard kroon (18,4 miljard gulden).

De divisie huishoudelijke apparaten is een van de weinige winstgevende onderdelen van AEG. Het meer dan honderd jaar oude bedrijf staat voor de tweede keer in elf jaar aan de rand van de afgrond. In 1982 moest uitstel van betaling worden aangevraagd. Vier jaar later kwam AEG onder de vleugels van Daimler-Benz dat in totaal naar schatting 2,5 miljard mark heeft gestoken in een sanering. Volgens de Duitse media wil AEG nog meer belangen afstoten. Zo zou het de bedoeling zijn een lampenfabriek in Springe en een fabriek voor de produktie van rekenmachines in Hameln te verzelfstandigen en vervolgens te verkopen aan het Amerikaanse concern General Electric. Ook werkt AEG aan een oplossing voor de divisie spoorwegtechniek. Plannen om de activiteiten te bundelen met die van Siemens liepen stuk op een verbod van het Duitse kartelbureau.

De totale omzet van AEG bedroeg vorig jaar 11,6 miljard mark. De onderneming heeft 59.000 werknemers. Dit jaar verwacht AEG een negatief bedrijfsresultaat van ongeveer 300 miljoen mark.