ABN Amro stoot belang in Roto Smeets bijna geheel af

AMSTERDAM, 7 DEC. De bank ABN Amro is niet langer grootaandeelhouder in de drukkersgroep Roto Smeets de Boer, de grootste grafische onderneming van Nederland. Het belang van 25 procent van de bank in de Hilversumse onderneming is vrijwel geheel verkocht.

Niet bekend

Twee jaar geleden had ABN Amro als huisbankier een belang van 42 procent in Koninklijke de Boer Boekhoven, een voorloper van de huidige drukkersgroep. Vorig jaar nam De Boer Boekhoven de grafische bedrijven van VNU - waarvan drukkerij Smeets deel uitmaakte - over voor een bedrag van 170 miljoen gulden. VNU kreeg daarvoor een belang van 30 procent in de nieuwe combinatie. Het belang van ABN Amro verwaterde door de transactie tot ook 30 procent.

Begin november bracht de bank het belang al met 5 procent terug tot de nu verkochte 25 procent.

Uit de pro-forma samengevoegde gegevens van de vorig jaar gevormde grafische onderneming blijkt dat in 1992 bijna 1,2 miljard gulden is omgezet met in totaal een winst van ruim 9 miljoen gulden.