Aandelenkoersen beurs Amsterdam weer naar record

AMSTERDAM, 7 DEC. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen een voorzichtig voorschotje genomen op de traditionele nieuwjaarsstijging. Bij geringe omzetten vestigden de aandelenkoersen opnieuw een absoluut record.

AMSTERDAM Beleggers hielden vanmorgen hun stukken vast, waardoor het aanbod heel klein was en de geringste positieve impulsen de koersen omhoog drukten. Zo'n positieve impuls vormde vanmorgen opnieuw de staatslening die vrijdag is uitgegeven en waarop gisteren massaal is ingeschreven door beleggers. Ondanks de lage couponrente zijn beleggers buitengewoon gretig, een teken dat de markt een verdere renteverlaging verwacht, die ook de aandelen verder kan opstuwen.

Gisteren zorgde de staatslening al dat de EOE-index van de 24 meest actieve aandelen steeg naar een nieuw hoogste-punt-aller-tijden op 392,32 punten. Vanmorgen stoomde de EOE door naar 393,50 punten en vlakte rondom het middaguur af tot 392,48 punten. Voor handelaren was de recordstijging aanleiding te speculeren over een vervroegde nieuwjaarsrally en een niveau van 400 punten tegen het einde van het jaar.

Heineken lag goed in de markt bij een dunne handel. Heineken steeg met 1,50 tot 207,30. De andere hoofdfondsen hielden hun koerswinsten beperkt. Philips, die onlangs positief nieuws over de verkoop van CD-I publiceerde, trok drie dubbeltjes aan op 38,70 gulden.

KLM was in de aanbieding op 40,90 gulden, een min van 0,90 gulden. Volgens handelaren was de daling een reactie op een negatieve perspublicatie en berichten dat de druk op dochteronderneming Northwest Airlines toeneemt door verdere tariefsverlagingen in de verenigde Staten. Winstnemingen bij Hoogovens lieten het IJmuidense staal- en aluminiumfonds met 0,50 cent dalen tot 44,70 guden. Vandaag sluit de inschrijving op de aandelenemissie die, zo werd vorige week al bekend, een groot succes wordt.

Niet bekend

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs heeft de Dow Jones-index ook gisteren de geringe afstand tot het recordslot van 16 november (3.710,77) niet weten te overbruggen. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 6,14 punten tot 3.710,21.

De grootste verliezers waren te vinden onder de producenten van computerchips. Effectenhuizen zijn somberder geworden over hun afzetmogelijkheden. Vooral Intel en Motorola kregen daardoor flinke klappen.

TOKIO Na de daling van gemiddeld 2,5 procent hebben de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zich vandaag iets weten te herstellen. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 63,11 punten tot 16.903,49 punten. Gisteren was de beursindex met ongeveer 619 punten gekelderd.