Vijf critici in jury van de AKO-prijs

ROTTERDAM, 6 DEC. Voor het eerst sinds de AKO Literatuur Prijs zeven jaar geleden werd ingesteld bestaat volgend jaar de jury louter uit beroepscritici. Onder voorzitterschap van voormalig EG-commissaris F. Andriessen bestaat de jury uit Jessica Durlacher (Vrij Nederland), Arjan Peters (Volkskrant), Aleid Truijens (Elsevier) en de Belgen Marcel van Nieuwenborgh (chef redacteur Standaard der Letteren) en Frans Roggen (De Morgen en Nieuw Wereldtijdschrift).

De jury heeft echter in de nieuwe opzet van deze prijs, waarbij het prijzengeld van 50 naar 100 duizend gulden is verhoogd, niet het laatste woord. De jury stelt een shortlist van zes titels samen, waaruit de winnaar wordt gekozen door een forum van circa vijftig “tot oordelen in staat geachte lezers”.

Het bestuur heeft ook de criteria voor non-fictie aangescherpt: vanaf nu komen ook biografieën, essaybundels of reisverslagen met literaire kwaliteit in aanmerking. Het werk moet tussen 1 januari 1993 en 1 mei 1994 zijn verschenen. De winnaar van de AKO Literatuur Prijs wordt eind september gekozen.