Van Burik door Ajax-opleiding bruikbaar voor NAC

BREDA, 6 DEC. Het gebeurt zelden dat de veel geprezen jeugdopleiding van Ajax een verdediger van niveau aflevert. Frank de Boer mag wel een zeer positieve uitzondering worden genoemd. Tot enige jaren terug kregen de junioren in de Watergraafsmeer te weinig weerstand van andere clubs. Tegenwoordig is dat ondervangen door de talenten in de dop een leeftijdscategorie hoger te laten spelen. Dat heeft vooral ook een positieve invloed op de verdedigers. Vandaar dat Dick van Burik (net 20) vorig seizoen toetrad tot de selectie van Ajax.

Van Gaal gaf hem in de slotfase van de competitie een kans om zich in het basisteam te spelen, maar de Utrechter slaagde kennelijk niet voor zijn examen. Van Burik trok daaruit zijn conclusies en wilde afgelopen zomer een overstap maken naar NAC. Trainer Ronald Spelbos van de gepromoveerde Bredase club was eind '92, tijdens zijn stageperiode bij FC Utrecht voor de cursus coach betaald voetbal, onder de indruk geraakt van Van Burik.

Toen Ajax 2 op bezoek kwam in stadion Galgenwaard zag de trainer dat voorstopper Van Burik kopspecialist Willem van der Ark volledig uitschakelde. De belangstelling van Spelbos kwam op een mooi moment, want Van Buriks contract liep af. Maar toen Ajax lucht kreeg van de interesse uit Brabant kreeg de reservespeler plotseling een nieuwe verbintenis voorgelegd. Vanaf dat moment moest NAC een transfersom op tafel leggen. En dat was nu net iets wat de Bredanaars niet zo goed uitkwam.

Hoe kwaad ex-Ajacied Spelbos en Van Burik zich ook maakten, Ajax wenste niet aan een vrije transfer mee te werken. Enige weken geleden besloot NAC de voormalige Elinkwijker dan maar op huurbasis in te lijven. Met als gevolg dat hij zaterdagavond debuteerde in het eerste tegen PSV. Van Burik kreeg zijn vuurdoop als bewaker van Wim Kieft. Dat ging hem redelijk goed af. Dat Kieft in de tweede helft weliswaar de gelijkmaker maakte, kon Van Burik echter niet worden aangerekend. Op dat moment was hij namelijk de directe tegenstander van de ingevallen Erik Meijer.

Vanaf de zijlijn had Spelbos de verrichtingen van Van Burik, die ook nog betrokken was bij het eerste doelpunt van NAC, met voldoening gadegeslagen. Later legde hij uit waarom hij zijn oog had laten vallen op de jonge verdediger met het baardje, in feite een mislukte Ajacied die het bankzitten beu werd. “Je zoekt natuurlijk naar een speler die in je systeem past. Het heeft voor mij geen zin een verdediger aan te trekken die altijd gewend is geweest met een libero in zijn rug te opereren. Van Burik heeft vijf jaar de Ajax-school doorlopen en daar geleerd om achterin één op één te spelen. Hij mag dan in De Meer niet zijn doorgebroken, voor ons is hij een bruikbare kracht.”

“Als je niet op jonge leeftijd al klaar bent voor de top, wil het niet zeggen dat je die ook nooit haalt. Als trainer van NAC moet ik me wel op dit soort jongens richten. Het heeft voor mij geen zin een gearriveerde speler binnen te halen. Die kost te veel geld, is moeilijk los te weken en zal nooit zo hard knokken. Nee, zolang Marco Sas vijf gele kaarten achter zijn naam heeft staan, kan ik Van Burik zeker goed gebruiken. Die jongen is tenminste geen paniekvogel en levert in alle rust zijn aandeel in de opbouw.”

Spelbos heeft voorlopig de voetballoopbaan van Van Burik gered. “Anders was het met hem binnen drie jaar afgelopen geweest”, beweert de oefenmeester die door zijn voetbalvisie én de goede relatie die hij had met Cruijff, als kandidaat wordt genoemd om als assistent-bondscoach mee te gaan met Oranje naar de VS. “Je heb dat ook kunnen zien bij Ronald de Boer. Hij zat aanvankelijk bij Ajax weg te kwijnen op de bank en blies zijn carrière weer nieuw leven in door de overstap naar FC Twente. Van Burik komt koppend niet gauw in problemen. Alleen het mentale gedeelte zal hij moeten bijschaven.”

Van Burik is inderdaad onverzettelijk in de luchtafweer. Opmerkelijk genoeg heeft Ajax nooit royaal gezeten in de verdedigers met dergelijke kwaliteiten. Van Gaal rekende er kennelijk op, dat de naar Odense vertrokken Johnny Hansen na diverse blessures toch nog terug zou keren op het hoogste niveau. Koppen is voor een groot deel een kwestie van timing. Daardoor komen korte spelers soms eerder bij de bal dan lange voetballers.

Sprongkracht is natuurlijk ook belangrijk. Van Burik trainde als jeugdspeler uren op het koppen. In de tuin van zijn ouderlijk huis maakte hij een zogenoemde kopgalg in een boom. De bal ging in een netje aan een touw. En dan maar koppen. Het was in een tijd dat hij vaak last had van zijn spieren en groeistuipen. Daardoor mocht hij ook een tijd niet voetballen. Toen hij terugkeerde bij Ajax en omgevormd werd van middenvelder tot verdediger, doorliep hij alle vertegenwoordigende jeugdelftallen tussen de veertien en achttien jaar. De opmars naar de top werd afgebroken toen het eerste elftal in zicht kwam. “Ik zag geen toekomst meer bij Ajax. Mijn concurrent Silooy speelde uitgerekend tegen NAC een berepartij. Maar ook tegen Besiktas was hij goed. Toen besefte ik dat ik geen kans meer zou krijgen bij Ajax. Ik heb op een gegeven moment gezegd: ik wil spelen, ik ga niet meer op de bank zitten. Gelukkig kwam NAC, dat was een hele stimulans. En hier wordt ook aanvallend voetbal gespeeld in een schitterende sfeer”, aldus Van Burik enthousiast.

Het Avondje NAC vormde zaterdagavond ook het decor van de rentree van een andere verdediger, maar dan ruim zestien jaar ouder: Adri van Tiggelen. De routinier van PSV liep begin mei een dubbele beenbreuk op tegen Go Ahead Eagles. Voordat hij van De Mos weer zijn opwachting mocht maken in de eredivisie, speelde hij acht wedstrijden in het tweede team. Vorige week vroeg de ongeduldig geworden Van Tiggelen een onderhoud aan met De Mos. De trainer zegde hem toen een basisplaats toe in het duel met NAC. Van Tiggelen kon aan de bak tegen de lastige John Lammers.

“Een van de moeilijkst bespeelbare spitsen van Nederland”, meende ook Aad de Mos, die geen gelegenheid voorbij laat gaan om de tegenstanders van PSV te prijzen. “Adri heeft ijzersterk gespeeld. Hij pakte in een kritieke fase de organisatie goed aan. Daarbij let hij ook op details als momenten dat je ten onrechte een overtreding tegen krijgt en dat er niemand protesteert bij de scheidsrechter. Dat gebeurde in het verleden nogal eens.” Van Tiggelen speelde voor het feit dat hij zo lang uit de roulatie is geweest geen slechte wedstrijd. Desondanks kwam PSV weer niet ongeschonden uit de strijd.

    • Erik Oudshoorn