The Fireman

The Fireman: Strawberries Oceans Ships Forest (Parlophone 7243 8 27167)

House als muziekgenre is ten dode opgeschreven, zoals punk ook werd overwoekerd door opportunisme en winstbejag. Oudgedienden uit de popwereld die het eerst maar gekkigheid vonden, storten zich nu met dollartekens in de ogen op de lucratieve markt voor housemuziek. Het is een slecht bewaard geheim dat The Fireman bestaat uit producer Youth en Paul McCartney, die zijn basgitaar tijdelijk aan de wilgen heeft gehangen. Het debuut van The Fireman klinkt alsof het tweetal zich een middag heeft opgesloten met een batterij toetseninstrumenten en samplers, om met de willekeur van een achter de typemachine gepositioneerde orang oetan een aantal knopjes in te drukken.

De cd met de even abstracte als zweverige titel Strawberries Oceans Ships Forest bevat eentonige ambient house - de muziek van de toekomst, volgens McCartney - die in 77 minuten nauwelijks van ritme, klankkleur of melodie verandert.

De hier en daar door de ruimte zwevende stemmetjes worden pas leuk wanneer we er Linda McCartney achter vermoeden, bezig in de keuken van de kapitale villa van de McCartneytjes aan een recept uit haar eigen vegetarisch kookboek. 'Auw!' gilt ze bij het afgieten van een pan linzen. 'Beautiful!' prijst manlief de onbespoten gierstsoufflé.

Het is vooral opvallend hoe knullig deze bliep-, piep- en knormuziek klinkt, want op achterkamertjes in de Bijlmer worden tegenwoordig heel wat inventievere houseplaatjes gemaakt. Het hoesontwerp is waarschijnlijk komisch bedoeld, want op een strak rood vlak valt alleen het afgebroken woord 'Strawber' te lezen. Strawberry Fields Forever? Net als de aangekondigde Beatles-reunie is The Fireman vooral een slechte grap.

    • Jan Vollaard