Terreur tegen akkoord Israel en PLO neemt toe

TEL AVIV, 6 DEC. Met in driestheid escalerende moordaanslagen drijven Palestijnse en Israelische terroristen hun acties tegen het Israelisch-Palestijnse autonomie-akkoord op.

Het afgelopen weekeinde werden als gevolg daarvan in Hebron en nabij Tel Aviv twee Palestijnen en een Israeliër gedood.

Het ziet er intussen naar uit dat de uitvoering van het Israelisch-Palestijnse akkoord wegens gerezen moeilijkheden aan de onderhandelingstafel zal worden verschoven van 13 naar 27 december. PLO-leider Yasser Arafat stemt daar volgens zegslieden in Amman mee in na aanvankelijk te hebben vastgehouden aan de “heilige datum” van 13 december.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher spant zich tegelijkertijd in het Midden-Oosten in om de impasse in het Israelisch-Syrische vredesoverleg te doorbreken. De eerste resultaten waren tameljk bemoedigend: president Assad heeft beloofd navraag te doen naar het lot van zeven vermiste Israelische soldaten en Syrische joden die om een uitreisvisum hebben gevraagd, circa 800, eind deze maand toestemming te geven te vertrekken. Christopher spreekt vandaag in Amman koning Hussein en PLO-leider Arafat. Donderdag keert hij naar Damascus terug.

Bij Tel Aviv werd gisteren een moordpartij onder inzittenden van een Israelische bus voorkomen doordat de chauffeur erin slaagde een in de bus schietende Palestijnse terrorist naar buiten te werken, waar hij door een soldaat werd doodgeschoten. Het incident, dat zich afspeelde bij Holon, is volgens Israelische veiligheidskringen de voorbode van pogingen van het Palestijnse weigeringsfront voor 13 december, wanneer het formele begin zou moeten worden gemaakt met de uitvoering van de akkoorden van Oslo, spectaculaire moordaanslagen in Israel te plegen.

In Hebron op de Westelijke Jordaanoever kwam het dit weekeinde tot ernstige rellen tussen gewapende kolonisten en Palestijnen, waarbij een Palestijn uit Jeruzalem zaterdag met een schot in het hoofd werd gedood. Negen Palestijnen werden gewond. Volgens de versie van de kolonisten zelf werd de Palestijn in zijn auto gedood omdat deze op het punt zou hebben gestaan hen te overrijden. Een van de leiders van de kolonisten in Kiryat Arba heeft zijn spijt over dit incident uitgesproken.

De wekelijkse regeringszitting stond gisteren voornamelijk in het teken van het toenemend geweld in de bezette gebieden, met name van de zijde van de kolonisten. De nieuwe juridische adviseur van de regering, Michael Ben Yair, omschreef de Raad van joodse nederzettingen in bezet gebied, die bezig is met de vorming van een eigen verdedigingsorganisatie, 'Hashomer' (bewaker), als een “opstandig orgaan”.

Voor de eerste maal gebruikten ministers het zwaar beladen woord “terrorist” ter aanduiding van op Palestijnen schietende kolonisten. Zaterdagavond en gisteren heeft de Israelische televisie nogal uitgebreid beelden uitgezonden van schietpartijen van kolonisten tegen stenengooiende Palestijnen in Hebron. De beelden wekten de indruk dat sommige kolonisten nauwkeurig boven de gordel van de Palestijnen probeerden te mikken, en van soldaten die zich in de nabijheid bevonden, vrijheid van handelen kregen. Volgens radio Israel werden ministers door dit optreden van de kolonisten zodanig geschokt dat ze gisteren tijdens de regeringszitting scherp optreden van leger en politie tegen deze “moordende bandieten” eisten. Inmiddels zijn vijf kolonisten uit Hebron door de politie gearresteerd terwijl naar anderen wordt gezocht. Het zijn vooral aanhangers van de zeer extremistische Kach-beweging die in Hebron volgens ministers de Palestijnen terroriseren.

In hoofdartikelen wordt het optreden van de kolonisten in Hebron en elders buitengewoon scherp veroordeeld. Israels grootste krant, Yediot Ahronot, waarschuwde gisteren dat daardoor de Israelische democratie in gevaar komt.

Tijdens de regeringszitting gisteren bracht premier Yitzhak Rabin zijn ongenoegen tot uitdrukking over het doden door het leger van een eerder vrijgelaten Al-Fatah-Havik in de Gazastrook, vorige week. Deze en andere acties van geheime legereenheden leidden de afgelopen twee weken tot een opleving van de intifadah in de Gazastrook. Rabin heeft het leger opdracht gegeven de jacht op gezochte Palestijnen te staken en zich te beperken tot het opsporen van Palestijnen van wie bekend is dat zij moordaanslagen voorbereiden of op het punt staan uit te voeren.

    • Salomon Bouman