Salomon Klezmorim

Salomon Klezmer: Klezt Best ! (Syncoop 5753 CD 158). Distributie: Music & Words

Of Marcel Salomon zijn carrière als zanger moet voortzetten, valt te betwijfelen gezien zijn vocalen op Klezt Best !, de tweede cd met accordeonist Theo van Tol. Als rietblazer doet hij het echter opnieuw fantastisch, op klarinet bijvoorbeeld in Tsamikos, een driedelig stuk uit het tegenwoordig Griekse Epirus, op basklarinet in het dansante, Arabisch/Israëlische Jaffo en op de zeldzame tarogato in Tsomo Lecho Nafshi, een verheven 'nigoen' met een Pools/Oekraïnische achtergrond.

Dat de Salomon Klezmorim behalve wereldreizen ook spannende snippertripjes op touw kunnen zetten, blijkt uit De Geuzenklezmer waarin met succes 'ons eigen' erfgoed wordt 'verklezmt'. Is het Wilhelmus alleen maar een plechtige hymne? Bij nationale rampen en militaire kapellen wel, de minikapel van Salomon weet er echter veel meer mee te doen. Wie wil weten of deze musici op het podium ook zo grappig en vindingrijk zijn (ook Van Tol en gastvioliste Nienke Lootsma spelen voortreffelijk), moet a.s zondag vroeg in de middag naar pianohandel Christofori in Amsterdam waar Salomon Klezmorim de tweede dag van het Joods Muziekfestival opent

    • Frans van Leeuwen