Russisch-Italiaanse film wint Felix

AMSTERDAM, 6 DEC. De Russisch-Italiaanse coproduktie Urga, geregisseerd door Nikita Michalkov, werd zaterdag in Babelsberg, Berlijn bekroond met de Felix voor de Europese film van het jaar. De prijs voor de beste 'jonge film', dat wil zeggen eerste of tweede lange produktie van de regisseur, ging naar Orlando van de Engelse Sally Potter. Een van de vele coproducenten van Orlando is de Nederlander Matthijs van Heyningen.

Felixen voor de beste acteerprestaties werden toegekend aan de Roemeense Maïa Morgenstern (Le chêne/Balanta) en de Fransman Daniel Auteuil (Un coeur en hiver). De internationale organisatie van de filmpers FIPRESCI deelde voor het eerst een prijs uit, aan de Oostenrijkse film Benny's Video van Michael Haneke. Een speciale oeuvreprijs nam de 81-jarige Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni persoonlijk - ondanks zijn slechte gezondheid - in ontvangst. De Felix voor de beste documentaire ging naar de Zweed Stefan Jarl voor Det sociala arvet.

In vergelijking met de vijf voorgaande edities was het aantal Felixen drastisch teruggebracht. In plaats van de prijzen in de technische categorieën was er slechts een Felix voor een bijzondere prestatie, die werd toegekend aan de Britse producenten Nik Powell en Stephen Woolley voor The Crying Game. Om de herkenbaarheid van de prijswinnaars te verhogen was de selectie beperkt tot films die voor deze zomer in het land van herkomst uitgebracht werden. Het gevolg van die koerswijziging is dat alle bekroonde speelfilms al in Nederland te zien waren. Urga won zelfs reeds in 1991 de Gouden Leeuw in Venetië.

De televisieuitzending van de uitreiking, slechts te zien op het tweede Duitse net, was korter en veel soberder dan gebruikelijk door de drastische reducties op het budget van de organiserende European Film Academy.