PLO tracht interne ruzie te sussen

TUNIS, 6 DEC. In een poging de angel te halen uit een escalerende ruzie over Yasser Arafats leiderschap heeft het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie zaterdag in Tunis besloten een nieuwe commissie te vormen die moet toezien op de onderhandelingen met Israel.

De PLO-leider riep de vergadering vrijdag bijeen nadat drie leden van het Uitvoerend Comité, voorop Mahmoud Abbas, tot een boycot van de vergaderingen waren overgegaan uit protest tegen zijn autoritaire manier van werken. Volgens PLO-zegslieden in Tunis is Abbas een plaats in de commissie aangeboden, maar heeft hij geweigerd. Arafat zou zelf ook in de commissie zitting nemen.

Het uitvoerend Comité sprak tevens over een constitutioneel handvest voor het komende Palestijnse autonome gebied, waarin “democratie, pluralisme, mensenrechten en respect voor de rol van instituties” moeten worden verankerd. Aan dit handvest, dat waarborgen moet bieden tegen een afglijden naar een dictatuur, wordt veel belang gehecht. Tevens werd een begin gemaakt met het bespreken van namen voor het Palestijnse Nationale Gezag, dat het bestuur over de Gazastrook en Jericho op de Westelijke Jordaanoever moet overnemen na de Israelische terugtrekking. Het staat vast dat dit orgaan onder voorzitterschap komt van Arafat. (Reuter)