Permanente controle verkeerspolitie op A2

DRIEBERGEN, 6 DEC. Vanaf vandaag controleert de politie dag en nacht op snelheidsovertredingen op de autoweg tussen Amsterdam en Utrecht, de A2. Die intensieve controle moet leiden tot aanmerkelijk minder verkeersongevallen.

De politie heeft voor de A2 tussen Amsterdam en Utrecht gekozen omdat uit de ongevallen-analyse blijkt dat deze snelweg relatief onveilig is. Met gemiddeld 120.000 voertuigen per dag is het een van de drukste verkeeraders in Nederland. In de de afgelopen anderhalf jaar deden zich bijna 975 ongevallen voor. In 552 gevallen was een te hoge snelheid een belangrijke oorzaak. Bij de ongevallen vielen in totaal 112 slachtoffers.

Meting in oktober en november wees uit dat tijdens de spitsuren ongeveer 35 procent van de weggebruikers te snel rijdt. 's Nachts rijdt bijna 70 procent van de automobisten te hard. Buiten de spits werden er elk uur verschillende automobilisten gesignaleerd die meer dan 180 kilometer per uur reden.

De politie meldt de nieuwe aanpak via vangrail-, motto- en elektronische aanduidingsborden. De snelheidsmeting wordt verricht vanuit een voor de automobilist onzichtbare radaropstelling, die voortdurend van plaats wisselt. Als een snelheidovertreding tot 30 kilometer wordt geconstateerd, kan de overtreder binnen drie weken rekenen op een accept-giro. De controle vindt niet alleen op werkdagen maar ook in het weekeinde dag en nacht plaats.

De effecten van de intensievere controle op snelheid zullen nauwkeurig worden gemeten. “Bij succes zal gericht verkeerstoezicht ook worden toegepast op andere trajecten”, aldus een woordvoerder van verkeerspolitie, die verwacht dat op termijn “bijna geen proces-verbaal meer uitgescheven hoeft te worden.” Eerste metingen wijzen volgens de woordvoerder op een drastische teruggang van het aantal snelheidsovertredingen. In de richting van Amsterdam, het drukste baanvak, reedt vanochtend nog maar twee procent van de autombilisten te snel, in de andere richting zes procent. Als voorlopig doel stelt de politie minder dan tien procent snelheidsovertredingen.